Українська армія взяла на озброєння ракетний комплекс «Нептун». Його ракети невидимі для радарів і можуть бити по двох типах цілей

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Українська армія взяла на озброєння ракетний комплекс «Нептун». Його ракети невидимі для радарів і можуть бити по двох типах цілей

Міністерство оборони України

Міністерство оборони України прийняло на озброєння до ЗСУ береговий ракетний комплекс «Нептун», чиї керовані ракети невидимі для радарів і здатні вражати не лише наводні, але й наземні цілі.

Про це повідомляє пресслужба Міноборони.

Указ про ухвалення ракетного комплексу та визначення його основних тактико-технічних характеристик, технічних вимог тощо підписав міністр Андрій Таран.

Комплекс виробництва конструкторського бюро «Луч» забезпечує одночасний пуск до 24 ракет — залп шести пускових установок, з інтервалом пусків у залпі від 3 до 5 секунд. Він призначений для знищення ворожих кораблів, наземної техніки й укріплень.

Повний час розгортання — до 15 хвилин. Ракета Р-360 масою 870 кг має бойову частину, що важить 150 кг. Дальність пуску — до 280 км. Швидкість ракети сягає близько 900 км/год, а висота польоту над гребенем хвиль — від 3 до 10 м.

  • У травні 2019 року «Нептун» пройшов вогневі випробування. У листопаді Україна провела випробувальні стрільби ракети «Нептун» з радіусом до 280 км. У квітні «Нептун» під час випробувань вразив усі цілі в акваторії Чорного моря. Льотні випробування ракети «Нептун» пройшли у квітні цього року.
  • У червні військові провели фінальний етап випробування ракетного комплексу в Одеській області, де його ракети з бойовою частиною успішно знищили всі цілі.