ЄС та США вперше за майже 20 років домовились про зниження торгівельних тарифів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
ЄС та США вперше за майже 20 років домовились про зниження торгівельних тарифів

Christian Thiel / Getty Images

Торгівельний представник Сполучених Штатів Роберт Лайтгізер та комісар з питань торгівлі Європейського Союзу Філ Хоган оголосили про домовленість щодо пакету зниження тарифів. Про це йдеться в повідомленні Єврокомісії.

Це зменшення тарифів — перше скорочення мита між США та ЄС за понад два десятиліття.

Відповідно до угоди, ЄС скасує на 5 років тарифи на імпорт американських живих та заморожених омарів та продуктів з них. Американський експорт цієї продукції до ЄС оцінили в понад $111 мільйонів у 2017 році.

Водночас США знизять на 50% свої тарифні ставки на певну продукцію, що експортують в ЄС, з середньорічною торговою вартістю $160 мільйонів.

Зниження тарифів в обох випадках розпочнеться заднім числом — з 1 серпня 2020 року.

Тарифна політика Трампа

З 2017 року президент США Дональд Трамп ухвалив серію економічних заходів, аби захистити американських виробників від конкуренції з імпортними товарами. Ці заходи призвели до економічного протистояння США зі своїми основними економічними партнерами — Китаєм та ЄС.

У березні 2018 року адміністрація Трампа запровадила мита в розмірі 25 % на сталь і 10% на алюміній стосовно Китаю, Росії та Японії. Для ЄС, Канади, Мексики, Бразилії, Австралії та Аргентини додаткові мита почали діяти з 1 червня 2018 року.

20 червня 2018 року ЄС відповів на ці мита — запровадив 25-відсоткові мита на низку американських товарів, зокрема мотоцикли, апельсинового сік та віскі, і 50-відсоткове мито на взуття, деякі види одягу та пральні машини. Нові тарифні обмеження стосувались американських товарів на загальну суму $2,8 млрд.