Ліхтенштейн вимагає від Чехії повернути конфісковані під час Другої світової війни землі

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Ліхтенштейн вимагає від Чехії повернути конфісковані під час Другої світової війни землі

Європейська мікродержава Ліхтенштейн подала судовий позов до Європейського суду з прав людини про повернення частини чеської території, яку в неї конфіскували наприкінці Другої світової війни. Про це повідомляє Reporter.

У позові Ліхтенштейн заявив, що Чеська Республіка «нехтує» суверенітетом у питанні повернення майже двох тисяч квадратних кілометрів землі і декількох найбільших замків і палаців Європи. Їх конфіскували в 1945 році.

«Для нас незаконне застосування чехословацьких указів та їхні наслідки залишилися невирішеним питанням. Експропріація без компенсації неприйнятна», — повідомила міністр закордонних справ Ліхтенштейну Катрін Еггенбергер.

Території конфіскували на основі чехословацьких декретів Бенеша, згідно з якими князі Ліхтенштейну оголошувалися колаборантами нацистського режиму Німеччини.

Зазначимо, що довгий час Чехія і Словаччина відмовлялися визнавати Ліхтенштейн державою через невирішеність питань власності правлячого княжого дому. Врешті 8 вересня 2009 року Чеська Республіка та Ліхтенштейн уклали договір про співпрацю, що ознаменувало дипломатичне визнання Ліхтенштейну Чехією. У грудні того ж року було підписано аналогічний договір зі Словаччиною.