Уряд США замовляв у Apple секретну розробку iPod зі шпигунським обладнанням. Воно мало непомітно вимірювати рівень радіації

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Уряд США замовляв у Apple секретну розробку iPod зі шпигунським обладнанням. Воно мало непомітно вимірювати рівень радіації

Ivailo Djilianov / Flickr

Колишній інженер компанії Apple, що випускає популярні у США та всьому світі гаджети і персональні комп’ютери, розповів про те, як у 2005 році йому доручили розробити для уряду «надсекретний iPod». На переконання співробітника, знайомого з деталями проєкту, гаджет мав таємно відстежувати рівень радіації.

Про це повідомив у своєму блозі програміст Девід Шеєр, який працював над iPod, Apple Watch та іншими розробками Apple.

За словами Шеєра, який працював на компанію майже 18 років, це завдання він отримав безпосередньо від начальника відділу розробки програмного забезпечення і мав тримати її в секреті.

Програміст насправді мав лише допомагати та прикривати роботу двох урядових агентів — співробітників компанії Betchel, яка працювала на потреби Міністерства оборони. При цьому формально замовником гаджета було Міністерство енергетики США.

«Це не було співробітництво з Bechtel за контрактом і з оплатою; просто Apple підпільно надавала послуги Міністерству енергетики. Але це зайшло надто далеко», — пише програміст.

Агенти мали додати до iPod спеціальне обладнання, що може записувати та зберігати інформацію і не впливати на зовнішній вигляд гаджета. Сам Шеєр ніколи не бачив секретного обладнання — він лише допомагав урядовим агентам розбиратися в тонкощах операційної системи.

iPod 5th gen

Stahlkocher / Wikipedia

Роботу вели з iPod 5th gen, що мав великий жорсткий диск і можливості для запису додаткових обсягів даних. Зокрема, інженер допоміг агентам розробити секретне меню, що дозволяло вмикати та вимикати запис.

За кілька місяців агенти завершили роботу, а призначення їхньої розробки залишилося таємницею.

Програміст проаналізував задачі Міністерства енергетики у 2004—2005 роках, переглянув бюджети і дійшов висновку, що секретні iPod мали допомогти уряду в ядерних програмах. На переконання Шеєра, гаджет мав непомітно вимірювати рівень радіації.

«Щось, що агенти Міністерства енергетики могли відкрито використовувати. Щось, що виглядає невинно, програє музику та функціонує наче звичайний iPod. Ти можеш прогулюватися містом, слухаючи улюблені мелодії і водночас записувати показники радіації — сканувати на предмет контрабандного урану, наприклад, чи доказів розробки «брудної бомби» — без жодного шансу для преси чи суспільства хоча б щось дізнатися», — пише Шеєр.

За словами програміста, лише четверо керівників Apple знали про секретну розробку, і жоден з них більше не працює в компанії. Також не залишилось жодного документального сліду, оскільки всі домовленості були усні та неформальні.

«Якщо ви спитаєте Apple про особливий проєкт iPod… Піар-відділ чесно скаже вам, що в Apple немає жодних даних про такий проєкт», — додав він.

Як повідомляє CNN, Apple, Bechtel та Міністерство енергетики не коментують запит щодо секретного гаджета. Видання зазначає, що подібна співпраця виглядає підозріло, з огляду на давні чвари між Apple та Федеральним бюро розслідувань через вимогу вбудувати в iPhone можливість доступу з боку правоохоронних органів.

Компанія неодноразово відповідала ФБР, що функція, яка надасть доступ до телефонів підозрюваних у масових вбивствах, скомпрометує захист гаджетів для всіх інших користувачів.