Bloomberg: Оточення Лукашенка вже контактувало із Кремлем на випадок втечі до Росії

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Bloomberg: Оточення Лукашенка вже контактувало із Кремлем на випадок втечі до Росії

Пресслужба президента російської федерації

Оточення президента Білорусі Олександра Лукашенка вже мало розмови із людьми в Кремлі на випадок можливої втечі до Росії.

Про це пише Bloomberg із посиланням на кілька джерел із Москви.

Видання зазначає, що видавши 32 найманців «ПВК Вагнера» Росії, Лукашенко вирішив зробити поступку Кремлю.

Водночас у самому Кремлі не на жарт занепокоєні тим, що Лукашенко може втратити владу і бути скинутим з посади президента внаслідок протестів. За даними джерел, Росія буде намагатися за будь-яку ціну зберегти свої «особливі» відносини із Білоруссю, яка виступає буферним регіоном між РФ та НАТО. Інші ж чиновники у Кремлі вважають, що жорстоке придушення протестів від Лукашенка було контрпродуктивним, і воно може зберегти його при владі, але лише на певний час.

«Більше ніхто не впевнений у майбутньому Лукашенка. Він може в короткостроковій перспективі досягти успіху в придушенні протестів, але там досі є велика проблема», — сказав голова дослідницької групи, яка консультує Кремль, Ради із зовнішньої і оборонної політики Федір Лукʼянов.

Росія до масових протестів робила ставку на Лукашенка, однак наразі намагається дистанціюватися та перестрахуватися у зв’язку з можливим завершенням його правління. Зокрема, у Москві не на жарт занепокоєні масштабом тих репресій та насильства, з яким придушувались протести у Білорусі.

«Між Лукашенком і більшістю населення триває холодна війна, яке, навіть якщо воно не на вулицях, незадоволене безкомпромісною тактикою проти протестувальників чи шостим президентським терміном», — заявив заступник комітету Держдуми у справах СНД Костянтин Затулін із партії «Единая Россия».

За словами джерел, у Росії все ж віддають перевагу Лукашенку, аніж будь-якому альтернативному кандидату. Попри те, що всі опозиціонери виступають за продовження тісної співпраці з Росією, однак вони готові покращувати відносини з ЄС.

Деякі представники російського істеблішменту закликають Росію ввести війська, як це зробили в Україні в 2014 році, однак той же Затулін вважає такі ідеї «монументальною дурістю». За словами колишнього радника Кремля Гліба Павловського, Кремль не хоче надавати військову допомогу Лукашенку, тому що не хоче розпалювати серед білорусів антиросійські настрої. Однак якщо білоруська еліта розколеться, то у Москві можуть «посприяти» вигнанню Лукашенка за допомогою сил безпеки.