«Приїхав міністр і сказав, що це зрежисовані акції»: білоруський активіст пояснив, чому медики активно виходять на протести

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
«Приїхав міністр і сказав, що це зрежисовані акції»: білоруський активіст пояснив, чому медики активно виходять на протести

tut.by

Білоруські лікарі почали масово долучатися до акцій протесту у країні після того, як міністр охорони здоров’я назвав ці мітинги «зрежисованими».

Про це в інтервʼю «Бабелю» розповів білоруський активіст Андрій Стрижак, який займається збором коштів для постраждалих під час протестів.

«Із МОЗ своя історія. Лікарі почали масово виходити і вимагати припинити насильство. До них відправили міністра охорони здоровʼя, який зрештою сказав, що це зрежисовані акції. У відповідь вийшло ще більше лікарів», — зазначив він.

Також Стрижак розповів, що світом досі поширюється коронавірус, а білоруських медиків змушували приховувати справжню статистику і не надавали у достатній кількості засобів індивідуального захисту. Їм на допомогу прийшло громадянське суспільство, тому лікарі виступають зараз разом із людьми.

За словами активіста, під час протестів медики, переважно анонімно, розповідають правду про характер травм постраждалих людей.

«До нас починає надходити інформація від медиків анонімно — про кількість поранених, характер поранень. Фотографії жахливі — із розірваними спинами, пʼятами тощо. Вже є лікарі, які готові говорити відкрито. Зараз ми працюємо з юристами, щоб максимально їх убезпечити хоча б від формальних претензій», — пояснив Стрижак.