ОАСК скасував висновок Нацагентства з якості освіти про наявність плагіату в дисертації Портнова

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
ОАСК скасував висновок Нацагентства з якості освіти про наявність плагіату в дисертації Портнова

Марків Михайло / POOL / УНІАН

Окружний адміністративний суд Києва скасував висновок Національного агентства з питань якості освіти про виявлення плагіату в докторській дисертації колишнього заступника глави адміністрації президента Януковича Андрій Портнова.

Про це повідомляє пресслужба суду.

Суд дійшов висновку, що Комітет з етики Нацагентства не зміг довести наявність плагіату. Крім того, Нацагентство начебто не надало Портнову можливості дати пояснення та довести свою невинуватість.

«Також суд врахував наявний в матеріалах справи науково-правовий експертний висновок, де зазначено, що наведені у рішенні Комітету з питань етики випадки співпадіння окремих текстових фрагментів дисертаційного дослідження Андрія Портнова та інших джерел не є порушенням академічної доброчесності у вигляді академічного плагіату», — йдеться у повідомленні.

Про що йдеться?

У березні Комітет із питань етики Нацагентства виявив академічний плагіат у докторській дисертації Портнова. Комітет рекомендував Нацагентству ухвалити рішення стосовно плагіату в дисертації на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук Портнова. Згідно із законом України «Про вищу освіту» виявлення академічного плагіату в захищеній дисертації є підставою для «скасування рішення спеціалізованої вченої ради про присудження наукового ступеня та видачу відповідного диплома». Сам Портнов заперечує наявність плагіату.

Як пояснює «Радіо Свобода», Нацагентство не може позбавити наукового ступеня Портнова, поки Кабінет міністрів не затвердить порядок скасування рішення спеціалізованої вченої ради про присудження наукового ступеня. Нині цей порядок перебуває на погодженні в Міністерстві освіти і науки.