Натуральний грейпфрутовий ароматизатор вбиває кліщів ефективніше за інші засоби. Це може докорінно змінити ринок репелентів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Натуральний грейпфрутовий ароматизатор вбиває кліщів ефективніше за інші засоби. Це може докорінно змінити ринок репелентів

Pexels

Натуральний грейпфрутовий ароматизатор нооткатон виявився не лише приємним на смак, але й дуже токсичним для таких переносників небезпечних захворювань, як кліщі та комарі. Він втричі ефективніший за інші натуральні засоби і може стати новим словом на ринку репелентів.

Про це повідомляє Insider.

Нооткатон — прозора речовина з ароматом грейпфрута. Його добувають з плодів цитрусових, деяких дерев, дріжджів і використовують у харчовій та парфумерній промисловості. Речовина служить рослинам природним захистом від паразитів.

Після того, як на початку цього тижня Управління з охорони довкілля США виявило токсичність нооткатону для кліщів і комарів, він отримав усі шанси стати новим потужним і безпечним засобом для захисту від переносників небезпечних хвороб.

Речовина захищає від укусів комах на тому ж рівні, що й інші сучасні хімічні засоби, і діє протягом тривалого часу після використання, а проти кліщів діє навіть краще за них.

При тому, що нооткатон отруйний для членистоногих, він цілком безпечний для людей та інших ссавців — настільки, що його використовують для виготовлення напоїв, їжі та парфумів.

Інші натуральні засоби, на кшталт перцевої м’яти та лемонграсу, також демонструють певний рівень захисту від кліщів та комарів, проте мають дуже короткий період дії — до двох годин, а нооткатон — щонайменше шість годин.

Оскільки паразити з часом розвивають опір до репелентів, представлених на ринку, нооткатон може стати гідною альтернативою. Зокрема його використання дасть арсеналу засобів захисту більше різноманіття, що знизить розвиток стійкості переносників хвороб.