Мінʼюст США звинуватив Єльський університет у расовій дискримінації щодо білих студентів та азійців

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Мінʼюст США звинуватив Єльський університет у расовій дискримінації щодо білих студентів та азійців

Mohammad Shahhosseini / Unsplash

Міністерство юстиції США виявило, що Єльський університет незаконно дискримінує азіатів і білих студентів при прийомі в бакалаврат. Це порушує федеральні закони про громадянські права. Про це свідчать результати дворічного розслідування у відповідь на скаргу азіатсько-американських груп, йдеться у заяві міністерства.

Під час розслідування встановили, що білі американці та азійці мають «від однієї десятої до однієї четвертої ймовірності вступу в Єль у порівнянні з афроамериканцями за однакових оцінок».

«Не існує такої речі, як гарна форма расової дискримінації. Незаконний поділ американців на расові та етнічні групи породжує стереотипи та розкол. Американським інститутам давно пора визнати, що з усіма людьми слід поводитись з порядністю і повагою, не беручи до уваги колір їхньої шкіри. У 1890 році Фредерік Дуглас пояснив, що «завдання уряду полягає в тому, щоб тримати всіх під своїм широким щитом і стежити за тим, щоб кожен американський громадянин був однаково захищений у своїх громадянських та особистих правах», — сказав помічник генерального прокурора Ерік Драйбанд.

Також зазначимо, що одна з умов отримання державного фінансування — це те, що Єльський університет прямо погоджується дотримуватися Розділ VI Закону про громадянські права 1964 року.

Міністерство юстиції зажадало, щоб Єльський університет погодився не спиратись на расу або національне походження в своєму майбутньому циклі прийому на бакалаврат 2020—2021 років.

Водночас у самому закладі заперечують будь-яку дискримінацію: «Твердження міністерства безпідставні. З огляду на прихильність нашого університету до дотримання федерального закону, ми стурбовані тим, що Міністерство юстиції поспішило завершити своє розслідування, не провівши повний аналіз, який показав би, що практика Єльського університету повністю відповідає закону про цивільні права».

Також відомо, що Єльський коледж не змінить свою процедуру прийому у відповідь на лист від Мінʼюсту, «тому що Міністерство юстиції намагається ввести стандарт, несумісний з чинним законодавством».