Трамп і низка провідних республіканців поширювали російську пропаганду щодо Black Lives Matter

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Президент США Дональд Трамп, його син, сенатор Тед Круз, а також низка інших республіканських політиків і правих діячів поширили відео російського пропагандистського агентства, на якому група протестувальників вночі підпалює Біблію та прапор США, щоб зігрітися. Інформацію подали як системне явище, й американські політики використали це для дискредитації Black Lives Matter без огляду на походження відео.

Про це повідомляє The New York Times.

Ідеться про відеоролик підрозділу Ruptly російського пропагандистського каналу Russia Today, опублікований 1 серпня. На ньому змонтована нарізка кадрів з ночі протестів, на яких група людей підпалює Біблію та американський прапор, щоб зігрітися. Ще один відеоролик демонструє іншу нарізку кадрів з тією ж самою книгою.

Політики, які поширили цей пост у Twitter, зазначали, що протестувальники «показали своє справжнє обличчя», а Трамп написав, що антифашисти «перейшли до фази спалювання книг».

«Для когось із найголосніших вболівальників президента Трампа ця історія була надто вдалою, щоб її перевіряти: протестувальники Black Lives Matter у Портленді, штат Орегон, спалили купу Біблій, а потім прикрасили вогонь американськими прапорами. І навіть було відео, щоб довести це», — пише The New York Times.

Історія справді стала майже досконалою для центральної ідеї кампанії Трампа про лібералів і демократів, які прагнуть безбожного хаосу, і розійшлася серед республіканців протягом кількох годин.

Для того щоб розібратися в походженні відеоролика, знадобився час. Лише через кілька днів помітили, що його створило російське пропагандистське агентства, але за цей час він набув такої популярності, що перетворився на хіт російської дезінформації у президентській кампанії 2020 року.

Крім оператора Ruptly, про інцидент знав лише один журналіст з місцевого телебачення, який чув про нього і коротко згадав у репортажі про протести.

Інший канал повідомив, що одна з груп протестувальників намагалася загасити палаючу Біблію — одну з тих, що протягом дня безкоштовно роздавали невідомі люди з вантажівки.

Ruptly ж акцентували увагу на спаленні книги та прапора і подали це так, ніби подія була центральною для всіх протестів тієї ночі. На Russia Today випустили цілу історію, присвячену цьому інциденту.

Із наближенням дня виборів намагання Росії вплинути на рішення американців стає все сильнішим, резюмує видання. Тим часом розвідка США заявляє про використання Росією різноманітних технологій для наклепу на Демократичну партію та її кандидата у президенти Джо Байдена, а також для роздумухування гніву через расові протести BLM.