У Києві викрили IT-фахівців, які створили пристрій для прослуховування мобільного зв’язку

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
У Києві викрили IT-фахівців, які створили пристрій для прослуховування мобільного зв’язку

У Києві викрили кіберугруповання, учасники якого розробили комплекс моніторингу мобільного зв’язку і намагалися його продати.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

За попередніми даними слідства, до складу групи входили декілька мешканців столиці, зокрема технічні спеціалісти і фахівці сфери IT, які, використовуючи високотехнологічне обладнання, нелегально розробили для продажу пристрій, що дає можливість знімати інформацію у всіх діапазонах мобільного зв’язку: прослуховувати телефонні розмови і контролювати інтернет-трафік.

Підпільну майстерню зловмисники облаштували за місцем мешкання одного з них, а замовника товару підшукували через особисті зв’язки.

Оперативники СБУ провели спецоперацію і затримали трьох учасників групи під час одержання від замовника всієї суми грошей — майже пів мільйона євро.

Під час обшуків за місцем мешкання і роботи фігурантів правоохоронці вилучили обладнання та інші докази протиправної діяльності.

Наразі всім затриманим повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 359 (незаконне придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації) Кримінального кодексу України. Тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин правопорушення і притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до діяльності угруповання.