СБУ: Корпорацію «Укрбуд» викрили на мільйонних оборудках під час проведення тендерів на будівництво в Чорнобильській зоні

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Службі безпеки заявили, що викрили керівництво державної будівельної корпорації «Укрбуд» на мільйонних зловживаннях під час тендерів на будівництво на території Чорнобильської зони. Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

У відомстві уточнюють, що в оборудці були задіяні «Укрбудмонтаж» та «Укренергомонтаж», які входять до складу «Укрбуду».

За даними слідства, протягом 2017—2018 років ці компанії перемогли у низці держзакупівель, оголошених «Чорнобильською АЕС» та НАЕК «Енергоатом». Йдеться про будівництво чотирьох ядерних об`єктів — централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива, комплекси інженерно-технічних систем фізичного захисту та радіаційного контролю і завод із переробки рідких радіоактивних відходів. Загальна сума тендерів на спорудження цих об’єктів становила 1,1 млрд грн.

СБУ встановила, що «Укрбудмонтаж» і «Укренергомонтаж» вступили у змову для маніпулювання цінами і усунення конкурентів — компанії значно завищили ринкову вартість на роботи та послуги. Це призвело, додають у відомстві, до необґрунтованого виділення понад 26 млн грн держкоштів.

Обидві компанії оштрафували на 117 млн грн і позбавили права брати участь у держзакупівлях протягом трьох років.