Слідчий комітет Білорусі порушив 21 кримінальну справу проти протестувальників

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Слідчий комітет Білорусі порушив 21 кримінальну справу проти громадян за протести через результати виборів президента. Справи порушені «за фактами масових заворушень і насильства по відношенню до працівників міліції».

«Триває розслідування кримінальних справ за фактами масових заворушень і насильства по відношенню до працівників органів внутрішніх справ у ніч з 9 на 10 серпня 2020 року в Мінську та інших регіонах країни», — сказано в повідомленні.

Справи порушені за такими статтями: масові заворушення, опір працівникам міліції із застосуванням насильства чи погрозою, насильство по відношенню до працівників органів внутрішніх справ, хуліганство, організація та участь у порушенні громадського порядку.

У СК говорять, що ОМОН і міліція затримали понад 80 осіб. «Більшість з них — молоді люди у віці 20—25 років. Деякі з підозрюваних під час затримання перебували в стані наркотичного або алкогольного спʼяніння», — стверджують у відомстві.

  • У Білорусі акції протесту почалися після оголошення результатів голосування за нового президента. За даними ЦВК, переміг Олександр Лукашенко (шостий раз поспіль). Опозиція, спостерігачі й активісти кажуть про масові фальсифікації. За їхніми даними, перемогла Світлана Тихановська з понад 80% голосів. У ніч з 9 на 10 серпня країною прокотилися масові протести.
  • Силовики затримували людей, застосовуючи сльозогінний газ, світлошумові гранати та водомети. За даними ЗМІ і правозахисників, загинула щонайменше одна людина, офіційна влада про це не повідомляє. Згодом стало відомо про понад 3 тисячі затриманих у столиці та регіонах.
  • 10 серпня протести поновилися. У Мінську ОМОН вже затримав 40 протестувальників — більшість біля Палацу спорту, готелю «Ювілейний» і на проспекті Переможців.
  • «Бабель» веде текстову трансляцію і розповідає, що відбувається в Білорусі наступного дня після виборів — читайте тут.