«Все, що не заборонено законодавством, дозволено». У Bolt відповіли на заклик Кличка прибрати прокат електросамокатів

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Служба таксі Bolt вважає, що столична влада не має підстав вимагати погодження з ними сервісу прокату електросамокатів. До цього мер Києва Віталій Кличко заявив, що пункти прокату розмістили незаконно, тобто без узгодження з владою міста.

Про це йдеться заяві компанії Bolt, яку отримав «Бабель».

«Продаж, прокат і керування електросамокатами та іншими видами персонального легкого електротранспорту (гіроскутери, моноколеса тощо) наразі не є законодавчо забороненим видом діяльності в Україні (відповідно до статті 42 Конституції та статті 3 Цивільного кодексу діє принцип свободи підприємницької діяльності, яка не заборонена законом)», — йдеться у повідомленні. Також у ньому згадали, що для громадян діє принцип «все, що прямо не заборонено законодавством, дозволено».

Відповідаючи на аргумент мера Києва, що рух цього виду транспорту не врегульований чинним законодавством України, у компанії сказали, що «піднімали і будуть піднімати це питання у публічній площині задля прискорення процесу законодавчого врегулювання».

«Неможливо скористатися сервісом без проходження інструктажу безпеки. Під час поїздки на електросамокаті життя, майно та здоров’я користувача і третіх осіб застраховані у міжнародній страховій компанії UNIQ», — додають у компанії.

Bolt підкреслює, що система для прокату самокатів не потребує спорудження додаткових малих архітектурних форм або спеціально оснащених стаціонарних центрів паркування, як наприклад, прокат велосипедів.

«Зважаючи на вищевикладене, міська влада на сьогодні не має підстав вимагати від бізнесу отримання будь-якого роду погоджень і дозволів, оскільки вони не передбачені законодавчо», — пишуть у відповіді компанії.

  • Учора, 7 серпня, компанія Bolt оголосила про запуск у столиці прокату електросамокатів. Перші локації вже вдень зʼявилися на Поштовій площі, Майдані, Бессарабській площі, Золотих воротах і в Маріїнському парку. У компанії заявили про закінчення тестового періоду, а в мобільному додатку зʼявилося оновлення з правилами оренди.
  • 8 серпня мер Києва Віталій Кличко заявив, що пункти прокату розмістили незаконно, тобто без узгодження з владою міста.
  • Про запуск прокату електросамокатів у столиці цього літа у Bolt вкотре повідомляли в липні. Сервіс тестували з осені 2019 року на території UNIT.City, але через карантин запуск перенесли.