Україна завершила розрахунки щодо випуску нових 12-річних єврооблігацій і отримала $2 мільярди

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Міністерстві фінансів повідомили, що завершили розрахунки за продаж 12-річних українських єврооблігацій на суму $2 мільярди.

Про це пише пресслужба Мінфіну.

«30 липня Україна оголосила про успішне проведення розрахунків за новими облігаціями зовнішніх державних позик (єврооблігаціями) на суму 2 000 000 000 доларів США, з відсотковою ставкою 7,253% і з погашенням у 2033 році», — йдеться в повідомленні.

Також завершено обмін єврооблігацій із терміном погашення у 2021 та 2022 роках. Таким чином, Україна подовжила термін погашення державного боргу і розподілила відповідний графік на тривалий термін.

«2020 рік — це рік, сповнений викликів для країн, що розвиваються, оскільки всі вони змушені фінансувати набагато більший дефіцит держбюджету, ніж це початково передбачалось. Незважаючи на це, нам вдалось не тільки повернутися на ринки після того, як ми забезпечили достатню кількість пільгового фінансування для покриття дефіциту держбюджету, але й проактивно зменшити обсяг погашень зовнішнього боргу для зменшення ризиків рефінансування в найближчі роки», — зазначив урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца.

У Мінфіні зазначили, що найбільший попит на українські облігації був з боку інвесторів зі США, Великої Британії та країн-членів ЄС. Одні лише американці придбали 48% облігацій.

  • Міністерство фінансів 21 липня продало цінних паперів на 11,5 мільярда гривень. Розміщення облігацій внутрішніх державних позик (ОВДП) на 6 місяців принесло державному бюджету 4,67 млрд грн. Розміщення дворічних ОВДП — 2,1 млрд грн. Середньозважена дохідність піврічних облігацій становила 7,74%, дворічних — 10,25%.
  • На початку липня у зв’язку із заявою голови НБУ Якова Смолія про відставку Мінфін скасував випуск 12-річних українських облігацій на $1,75 млрд.