У Сенаті США звинуватили російських мільярдерів братів Ротенбергів в обході санкцій. Через фіктивні фірми купували картини

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Російські мільярдери — брати Аркадій і Борис Ротенберги, які з 2014 року перебувають під санкціями США і яким заборонено здійснювати фінансові операції з американськими компаніями, змогли обійти обмеження. Вони через фіктивні компанії на аукціонах купували твори мистецтва.

Про це йдеться в доповіді Сенату США за підсумками розслідування, пише The Wall Street Journal.

Фіктивні компанії, пов’язані з Ротенбергами, придбали у приватних продавців і через аукціонні будинки твори мистецтва на суму $18 млн. Всього з моменту запровадження санкцій бізнесмени змогли перевести чи потратити щонайменше $91 млн.

Серед куплених братами картин — роботи Жоржа Брака та Марка Шагала.

У розслідуванні зазначено, що великі аукціонні будинки не цікавилися даними кінцевого покупця. У Сенаті також додають, що Ротенберги могли співпрацювати з московським артдилером Григорієм Бальцером, хоча останній це спростовує.

Аркадій та Борис Ротенберги — наближені до президента Росії Володимира Путіна. Аркадій Ротенберг — друг дитинства російського президента, колись вони разом займалися дзюдо.