У Будапешті тисячі людей вийшли на акцію протесту після звільнення головного редактора провідного ЗМІ

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Будапешті 24 липня тисячі людей прийшли до офісу прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана на знак протесту проти тиску на свободу слова. Приводом стало звільнення головного редактора провідного новинного інтернет-видання.

Про це повідомляє Reuters.

Напередодні цього тижня понад половина штату редакції сайту Index.hu — 80 журналістів — масово почали звільнятися, після того як засновник сайту звільнив і відмовився поновлювати головного редактора Сабольча Дуллі.

Сайт Index.hu — найбільше видання в Угорщині, яке критикує уряд. Орбан називав його «фабрикою фейкових новин», пише «Радіо Свобода». Нещодавно продаж реклами на цьому сайті перебрав прихильний до Орбана підприємець Міклош Васілі. А 21 липня після суперечки між редакційним колективом і засновником сайту щодо пропонованої реорганізації відділу новин останній звільнив із роботи головного редактора.

Міністр закордонних справ Петер Сіярто заявив, що звинувачення проти уряду неправдиві. «Як держава буде втручатися в рішення приватних ЗМІ?» — наголосив він на пресконференції.

Колишній працівник Index.hu, який був співзасновником сайту в 1999 році та працював до 2011-го, але звільнився через тиск з боку партії Орбана, наголосив, що видання було останнім ЗМІ, яке «настільки турбувало уряд».