Суд зобовʼязав американців, яких повʼязують з Коломойським, повернути українській оборонці $8 млн

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Суд зобовʼязав американців, яких повʼязують з Коломойським, повернути українській оборонці $8 млн

Ісаєв Сергій / УНІАН

Державна акціонерна холдингова компанія «Артем», яка входить до складу «Укроборонпрому», виграла суд в американської компанії Gray Fox, яка не виконала контракт на виготовлення та постачання лінії для серійного виробництва корпусів великокаліберних снарядів.

Про це повідомляє пресслужба «Укроборонпрому».

Таке рішення ухвалила колегія арбітрів Арбітражного інституту Стокгольмської торгової палати. Згідно з ним, Gray Fox має виплатити заводу $8,3 млн, отримані як аванс, а також відшкодувати всі додаткові витрати, пов’язані з процесом.

Зараз підприємство вживає заходів для виконання зазначеного арбітражного рішення на території США.

У березні 2018 року державний завод «Артем» уклав контракт на суму $16,6 млн з американською Gray Fox Aviation and Logistics, Inc. У травні 2018-го «Артем» заплатив Gray Fox передоплату — $8,3 мільйона. Минув рік, але Gray Fox обладнання заводу так і не поставила. Термін контракту сплив наприкінці квітня 2019 року. У червні 2019-го СБУ відкрила кримінальне провадження і вже у жовтні затримала кількох чиновників, причетних до цього контракту.

Згідно з розслідуванням Bihus.Info, компанія Gray Fox нещодавно стала партнером компанії «Рокіт-М», яка належить українським олігархам Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову. Як з’ясували журналісти, спільна фірма групи Коломойського і Gray Fox «Рокіт-М» хоче виробляти саме ті снаряди великого калібру, які вже мав би виробляти державний завод «Артем», але не може це робити, оскільки Gray Fox не надала замовлене за контрактом обладнання.