Всесвітня рада церков закликала президента Туреччини повернути собору Святої Софії статус музею

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Всесвітня рада церков закликала президента Туреччини Реджепа Ердогана переглянути рішення про перетворення собору Святої Софії на мечеть і повернути йому статус музею. Тимчасовий генеральний секретар ВРЦ Іоанн Саук направив Ердогану відповідного листа.

Про це повідомляє BBC.

ВРЦ, яка обʼєднує 350 церков і понад 500 млн вірян, вважає, що позбавлення собору статусу музею перетворить його на символ гноблення і розʼєднання. Рішення Ердогана викликало у ВРЦ почуття «горя і розчарування».

«З 1934 року Ая-Софія була місцем відкритості, зустрічей і натхнення для представників усіх національностей та релігій», — зазначив Саук у листі.

  • 29 травня з ініціативи президента Туреччини Реджепа Ердогана пишно відзначали 567-му річницю взяття Константинополя. Після цього президент Туреччини доручив своїм помічникам вивчити питання про зміну статусу собору Святої Софії з музею на мечеть. Проти виступали Вселенський патріарх Варфоломій, країни Євросоюзу, організація ЮНЕСКО, Папа Римський, представники Конференції католицьких єпископів і багато інших. Ердоган заявив, що Анкара не орієнтується на думку інших держав.
  • Напередодні президент Туреччини заявив, що в мечеті Ая-Софія богослужіння розпочнуться з 24 липня.
  • Собор Святої Софії був побудований в VI столітті за часів правління візантійського імператора Юстиніана I. Протягом тисячоліття собор вважався найбільшим у світі християнським храмом. Після захоплення Константинополя в 1453 році військами Османської імперії собор став мечеттю. Через майже 500 років Ая-Софія отримала статус музею. З 1985 року собор включений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.