Тариф «Укренерго» на передачу електроенергії з серпня зросте на понад 50%. Це значно менше, ніж планувалося

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, з 1 серпня збільшить тариф НЕК «Укренерго» на передачу електроенергії на 54,6%.

Про це повідомили у пресслужбі комісії, передає «Інтерфакс-Україна».

Тариф зросте зі 155,4 грн/МВт-год до 240,23 грн/МВт-год (без ПДВ).

Відповідне рішення комісія ухвалила, щоб компанія могла отримати гроші на погашення заборгованості перед виробниками «зеленої енергетики».

Спочатку планували збільшити тариф у 2,1 раза — до 327,97 грн/МВт-год, а первинною пропозицію «Укренерго» було довести тариф до 604,51 грн/МВт-год.

«Можливість зменшити тариф зʼявилася завдяки планам НЕК взяти кредитні кошти міжнародних фінансових організацій (МФО), що дасть змогу знизити одночасне навантаження на споживачів і паралельно розрахуватися з боргами відповідно до укладеного між урядом України і «зеленими» меморандумом», — пояснили в комісії.

  • Держава заборгувала виробникам «зеленої» енергії 14 млрд гривень. Щоб вирішити проблему боргу, Кабінет міністрів пропонував учасникам ринку підписати меморандум про взаєморозуміння. Меморандум стосується «зеленого» тарифу, за яким держава купує електроенергію у приватних сонячних електростанцій (СЕС) і приватних вітрових електростанцій (ВЕС). Держава, зокрема, повинна до кінця 2021 року погасити борги за 2020 рік перед виробниками «зеленої» енергії.