Трамп уперше визнав, що США атакували російську «фабрику тролів» у 2018 році

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Трамп уперше визнав, що США атакували російську «фабрику тролів» у 2018 році

Chip Somodevilla/Getty Images

Президент США Дональд Трамп уперше визнав, що у 2018 році США здійснили кібератаку на компанію «Агентство інтернет-досліджень», більш відому як «фабрика тролів». Про це повідомляє The Washington Times.

«Фабрика тролей» стала ініціатором втручання Росії в президентські вибори 2016 року й робила те саме на проміжних виборах 2018 року.

Трамп сказав, що у 2016 році його попередник президент Барак Обама «знав ще до виборів, що Росія грає з цим. Або йому сказали. І він нічого не сказав. І причина, з якої він нічого не сказав, полягала в тому, що він думав, що [Гілларі] Клінтон перемагає, тому що він читав фальшиві опитування», — заявив Трамп.

Раніше високопосадовці США також підтверджували, що кібератака була ефективною, що призвело до відключення «Агентства інтернет-досліджень».

«Послухайте, ми зупинили це», — додав президент.

Facebook, Трамп і «фабрика тролів»

Скандал навколо втручання у вибори президента США спалахнув у вересні 2017 року. Тоді Facebook відзвітувала про виявлення і блокування облікових записів «фабрики тролів», які могли вплинути на президентські вибори. За даними соцмережі, «Агентство інтернет-досліджень» за два роки витратило $100 тисяч на покупку реклами в Facebook. Пости «фабрики тролів» про американську політику побачили близько 126 мільйонів користувачів.

У лютому 2018 року Мінʼюст США офіційно звинуватив 13 працівників «Агентства інтернет-досліджень», включаючи його гендиректора, «кухаря» Путіна Євгена Пригожина, у втручанні в американські вибори.

У лютому 2019 року газета The Washington Post повідомила, що командування США в листопаді 2018 провело кібератаку проти «фабрики тролів». У результаті атаки офіс компанії виявився повністю відключений від інтернету. Пізніше «Агентство» підтвердило факт атаки.