У Києві затримали чоловіка, який допомагав створювати «Розвідувальне управління ДНР». Воно безпосередньо причетне до збиття МН17

Автори:
Оксана Коваленко, Ангеліна Шеремет
Дата:
У Києві затримали чоловіка, який допомагав створювати «Розвідувальне управління ДНР». Воно безпосередньо причетне до збиття МН17

Geovien So / Pacific Press / LightRocket via Getty Images

У Києві затримали українця, який брав активну участь у створенні «Розвідувального управління» окупаційної адміністрації РФ в Донецькій області. Про це «Бабелю» повідомили в Офісі генерального прокурора.

Керівники та представники цього «підрозділу» безпосередньо причетні до збиття пасажирського літака компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 . Тоді наслідок авіакатастрофи загинуло 298 осіб.

Затриманий продовжував виконувати завдання спецслужб країни-окупанта. Зокрема, керував агентурною мережею, яка за його наказами мала здійснити ряд терористичних актів та диверсій на підконтрольній уряду території України.

У вівторок, 7 липня, йому повідомили про підозру за фактом керівництва та участі у терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 КК України). Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою мають обрати 8 липня.

Затримали його у рамках провадження щодо справи MH17.

СБУ повідомляє, що у них в розпорядженні є записи телефонних розмов затриманого, які розкривають деталі війни між ГРУ та ФСБ за контроль над «керівниками ДНР». Фігуранти записів у свої розмовах згадують прізвища директора ФСБ Олександра Бортнікова та його заступників Андрія Бурлаки і Сергія Смірнова, помічника президента РФ Владислава Суркова, керівників «ДНР» Олександра Захарченка, Олександра Бородая та інших.

Також у цих записах є розмова затриманого із генерал-майором ГРУ Сергієм Дубінським (позивний «Хмурий») та Леонідом Харченком (позивний «Крот»), яких оголосили у міжнародний розшук у справі MH17.