Суд скасував рішення СБУ про заборону на в’їзд в Україну російському реперу Елджею

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Суд скасував рішення СБУ про заборону на в’їзд в Україну російському реперу Елджею

Wikipedia / Dmitry143

Окружний адміністративний суд Києва скасував рішення Служби безпеки України від 27 листопада 2018 року про заборону на в’їзд в Україну на три роки російському реперу Елджею (справжнє ім’я Олексій Узенюк).

Про це йдеться у рішенні суду від 25 червня, повідомляє «Радіо Свобода».

Елджей подав позов до СБУ і вимагав скасувати заборону, запроваджену після скарги колишнього народного депутата Володимира Парасюка, який вимагав заборонити реперу в’їжджати в Україну через виступ у Коктебелі в анексованому Росією Криму. Доказом цього було відео в YouTube.

За версією СБУ, в жовтні 2018 року Елджей та інші особи в інтерв’ю виданню «РИА Новости Новосибирск» зазначили, що вважають Крим російською територією, в яку Росія «історично багато вклала».

Крім того, суд наголосив, що відео, на якому Елджей нібито виступає в анексованому Криму, наразі видалене з YouTube.

«Суд зазначає, що висновок відповідача [СБУ] про те, що позивач незаконно відвідував окуповану територію АР Крим, є необґрунтованим та безпідставним. У свою чергу це вказує на те, що оскаржуване рішення було прийнято відповідачем на підставі недостовірних та не підкріплених належними, допустимими доказами відомостей, отриманих з YouTube без процедури верифікації власників акаунтів цієї соцмережі в передбаченому чинним національним процесуальним законодавством порядку міжнародної правої допомоги», — зазначили в суді.

Рішення суду може бути оскаржене. У СБУ поки його не прокоментували.

  • Раніше СБУ вилучила з «чорного списку» російську телеведучу Катерину Варнаву. СБУ тоді пояснила, що може вилучити особу зі списку таких, що загрожують національній безпеці, «якщо за період дії заборони даних щодо вчинення особою дій, що можуть завдати шкоди національній безпеці, не отримано».
  • Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що факт заборони вʼїзду в Україну іноземного актора не може одночасно слугувати підставою для того, щоб забороняти фільми, в яких він брав участь.