ЗСУ: Росія на кордоні з Україною розмістила три групи військ. Вони здатні до повноцінного вторгнення

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Росія на кордоні з Україною розмістила три міжвидові групи військ, які здатні без оголошення мобілізації та при мінімальній підготовці розпочати повномасштабний наступ вглиб України.

Про це заявив начальник Головного управління міжнародного співробітництва та верифікації ЗСУ генерал-лейтенант Леонід Голопатюк на онлайн-засіданні Форуму зі співробітництва у галузі безпеки ОБСЄ, передає Укрінформ.

Вздовж кордону вже розгорнули 28 батальонно-тактичних груп. Також завершується формування трьох нових обʼєднань — двох армій і армійського корпусу. Повна готовність цих три групи можлива протягом 2020—2021 року. При цьому всі групи постійно поповнюються.

На засіданні також представили карту розміщення груп.

OSCE

На Західному напрямку створена 20-а армія у складі 3-ї та 144-ї мотострілецьких дивізій. Також там базується 448-а ракетна бригада, на озброєнні якої є ракетні комплекси ОТРК «Іскандер».

На Південно-Західному напрямку створена 8-а ударна армія у складі 150-ї мотострілецької дивізії, 20-ї окремої мотострілкової бригади й армійських корпусів бойовиків «ДНР» та «ЛНР». На цьому напрямку росіяни також планують створити ракетні бригади з «Іскандерами».

За даними ЗСУ, біля кордону України базується близько 330 бойових літаків і 230 вертольотів. Поруч росіяни створюють центри забезпечення, які можуть сформувати до чотирьох нових дивізій.

У цілому, за словами генерала, чисельність наземного угруповання військ РФ вздовж кордону України становить близько 87 тисяч військових, до 1 100 танків, до 2 600 бойових бронемашин, до 1 100 артилерійських систем, до 360 ракетних систем і 18 оперативно-тактичних ракетних комплексів.