Уряд хоче запровадити штрафи за неносіння маски у громадських місцях

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Уряд хоче запровадити штрафи за неносіння маски у громадських місцях

УНІАН

Кабмін пропонує Верховній Раді ухвалити законопроєкт щодо спеціальної відповідальності для фізичних та юридичних осіб за недотримання маскового режиму у громадських місцях — у вигляді штрафів. Відповідальність вже буде передбачена в Кодексі про адміністративні прапорушення.

Відповідне рішення ухвалили на засіданні уряду 1 липня.

Крім штрафів для фізичних осіб, окремо запровадять відповідальність для юридичних осіб — власників будинків, споруд і громадського транспорту, які зобов’язані пропускати людей туди лише за наявності масок.

«Для фізичних осіб штрафи порівняно невеликі [але точний розмір міністр не вказав] — по суті, йде навіть трішки зменшення штрафів, ніж зараз передбачають правила карантину. Для юридичних осіб суми великі — від 200 до 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян [3 400 грн до 5 100 грн]», — наголосив Малюська.

Раніше у законодавчій базі відповідальність за неносіння захисних масок прописана не була.

17 березня Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким встановили адміністративну відповідальність та посилили кримінальну відповідальність за порушення протиепідемічних норм.

Закон доповнив Кодекс України про адміністративні правопорушення статтею 44-3 «Порушення правил щодо карантину». Саме за цією статтею правоохоронці виписували протоколи за порушення карантинних правил. Стаття передбачає штраф для громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів — від 17 000 грн до 34 000 грн.

  • Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль анонсував, що уряд планує посилити адміністративну відповідальність за недотримання маскового режиму в приміщеннях і громадському транспорті.
  • За порушення карантину в Україні вже оштрафували загалом на 4,5 млн грн.