Нацрада представила концепцію реформи митниці — «відкриті простори» і відповідальність за контрабанду

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

На першому засіданні Національної ради реформ під головуванням президента Володимира Зеленського представили концепт реформування митниці.

Про це повідомляє Офіс президента.

За планом, митниця повинна відмовитися від багатьох бюрократичних процедур і стати зручним сервісом для бізнесу. Для цього пропонується створити мережу «відкритих митних просторів», що повинно збільшити зарплати митників, а також провести автоматизацію і діджиталізацію митної системи.

«Головною концепцією відкритого митного простору є те, що ми відходимо від класичного штампа і перетворюємо це на платний сервіс», — сказав голова виконавчого комітету Міхеіл Саакашвілі.

Крім того, у рамках реформи планують посилити відповідальність за контрабанду й уніфікувати митні ставки. Україна є одним з антирекордсменів у світі за кількістю ставок мита.

Зеленський зазначив, що митницю має очолити сильний менеджер, який проведе реформу. За його словами, керівник повинен також відповідати за терміни її впровадження.

  • На першому засіданні Зеленський озвучив головні цілі для Нацради. Він просить провести судову реформу, створити ефективну систему охорони здоровʼя, забезпечити доступні кредити для населення, а також реформувати податкову службу. Крім цього, президент просить прискорити приватизацію.
  • Саакашвілі після засідання Нацради заявив, що Зеленський доручив йому підготувати «фундаментальну концепцію революційної судової реформи».