Китайський менеджер підстрелив зімбабвійських шахтарів під час трудового спору. Правозахисники кажуть, що знущання відбуваються постійно

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Менеджер однієї з китайських фірм, що займаються видобутком корисних копалин у Зімбабве, підстрелив кількох місцевих робітників під час трудового спору. Товариство екологічного права Зімбабве вважає, що таке ставлення китайських босів до місцевих підлеглих систематичне і вельми поширене.

Про це повідомляє CNN.

Інцидент стався на шахті з видобутку золота. Один із шахтарів посварився з менеджером через відмову платити за роботу в американських доларах, як того вимагали домовленості. Невдоволений шахтар рушив у сторону китайського боса, а той витяг пістолет і всадив у нього п’ять куль.

Потім менеджер підстрелив ще одного робітника і рикошетом влучив у третього. Усі троє поранених вижили і перебувають на лікуванні в приватній клініці.

Відео цього інциденту швидко поширилось у зімбабвійських медіа, що викликало громадський гнів та погрозу переглянути дозвіл на видобуток корисних копалин китайським компаніям.

Наразі Китай виступає найбільшим іноземним інвестором у Зімбабве та має неабиякий інтерес до його родовищ корисних копалин. Минулого року країни уклали угоду на видобуток китайськими компаніями хрому, заліза, нікелю та вугілля. У Зімбабве в гірничому, телекомунікаційному та будівельному секторі працюють щонайменше 10 тис. китайців.

Проте присутність китайських компаній у країні подекуди викликає невдоволення. Китайські компанії у гірничій промисловості, як і державні зімбабвійські, звинувачуються у порушенні прав людини та недотриманні належних умов праці. Місцеві робітники скаржаться на незаконні звільнення, відсутність захисного обладнання, недоплату тощо.

«Це стало нормою, системою. Ми маємо випадки зловживань, побиття та дискримінації щодо китайських шахтарів», — заявили в Товаристві екологічного права Зімбабве.

Посольство Китаю заявило, що стрілянина — це одиничний випадок, і закликало місцевих правоохоронців провести прозоре розслідування та покарати винного за законами країни. Китайська спільнота країни дистанціювалась від такої поведінки члена спільноти і пообіцяла компенсувати збитки пораненим шахтарям.