Європейське агентство рекомендувало дозволити продаж ремдесивіру для лікування коронавірусу

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) рекомендувало Європейській комісії дозволити продаж антивірусного препарату Veklury (ремдесивір) для лікування пацієнтів з коронавірусом. Ремдесивір став першим препаратом проти COVID-19, рекомендованим для отримання дозволу у Євросоюзі.

Про це повідомляє пресслужба EMA.

Препарат рекомендований як додатковий засіб при пневмонії у дорослих і дітей від 12 років, яким потрібен кисень.

Дію препарату перевірили на 1 000 хворих на коронавірус. Вони проходили 10-денний курс і одужували за 11—12 днів (середня та тяжка форми). Однак препарат не показав ніякої ефективності у пацієнтів, які перебували на штучній вентиляції легень.

Агентство дійшло висновку, що співвідношення користі та ризику препарату є позитивним.

Ремдесивір вводиться у вену краплинно і тільки під наглядом лікарів, щоб контролювати функції печінки і нирок. Курс прийому — від 5 до 10 днів.

Європейська комісія має намір дати рішення про умовний дозвіл на продаж препарату протягом найближчого тижня.

  • Дексаметазон внесли до українського протоколу лікування COVID-19. Британські лікарі називають його першими ліками від коронавірусу.
  • Китай дозволив тестувати на людях потенційну вакцину від коронавірусу, яку розробила приватна компанія у співпраці з Китайською академією наук. Наразі жодна спроба тестування вакцин у країні не була успішною.