На Прикарпатті рівень води може піднятись до 6,5 метрів. Поліція обмежила рух транспорту на декількох дорогах

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
На Прикарпатті рівень води може піднятись до 6,5 метрів. Поліція обмежила рух транспорту на декількох дорогах

Національна поліція України

Через негоду у західних областях перекрито дороги. У районах підтоплення очікують підвищення рівня води у річці Прут до 6,5 метрів. В Івано-Франківській та Чернівецькій областях оголошений «червоний» рівень небезпеки.

Голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук закликав громадян, які живуть поблизу річки Прут бути готовими до евакуації.

«Сильні опади призведуть до стрімкого підвищення рівня води у річці Прут в межах Чернівців. Прогнозоване підняття — до рівня 6,5 метрів, а то й вище. Вже сьогодні ми застерігаємо і просимо всі служби, підприємства, людей, які живуть поблизу річки Прут, забезпечити максимальну безпеку власних домогосподарств і осель, бути готовими до евакуації у разі необхідності», — заявив він.

Осачук додав, що застереження стосуються і села Маршинці Новоселицького району, де уже зараз є великі підтоплення. В районі цього села рівень води у річці Прут може піднятися навіть до 10 метрів.

Максимальне підняття рівня води буде відбуватися починаючи з 9 години вечора до 3 години ранку наступного дня. Паводок затримається щонайменше на добу. Спадання води почнеться тільки з 25 червня.

Крім того, пресслужба національної поліції інформує про те, що ділянка дороги Р-24 в селі Криворівня, Верховинського району підтоплена внаслідок виходу з берегів річки Чорний Черемош, а дорога державного значення Н-09 стала непроїзною.

Національна поліція України

Національна поліція України

Зокрема, дорога Н-09 сполученням «Мукачево-Рогатин» став непроїзним у межах сіл Татарів та Микуличин через паводок. У двох місцях дорога зруйнована та заблокована: на дорозі між Яремче та Микуличином стався зсув ґрунту, а в Татарові річка підмила дорогу.

Національна поліція України

Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль доручив відповідальним особам підготувати пропозиції щодо вжиття невідкладних заходів для подолання наслідків негоди.

Станом на 11:00 23 червня у 38 населених пунктах Івано-Франківської області підтоплено 43 житлових будинки, 92 дворогосподарства, 21 присадибна ділянка та понад 5 га сільгоспугідь. Негода пошкодила дороги та мости.

Національна поліція України

Крім того, у 4 населених пунктах Стрийського району Львівської області підтоплено понад 100 житлових будинків, 3 господарські будівлі, 19 підвальних приміщень та 18 дворогосподарств. У Вижницькому районі Чернівецької області стався порив дамби внаслідок чого підтоплено 28 домогосподарств.