Венеціанська комісія розкритикувала поправки Путіна до Конституції Росії

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Венеціанська комісія розкритикувала запропоновані Володимиром Путіним поправки до Конституції Росії. Комісія затвердила висновок.

Згідно з ним, поправки Путіна зроблять Конституційний суд Росії більш вразливим для тиску, оскільки президент зможе за поданням припиняти повноваження суддів, а також дозволить не виконувати рішення міжнародних судів, зокрема Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Одна з поправок передбачає, що на території Росії вимоги міжнародних договорів діятимуть тільки в тій частині, у якій вони «не суперечать Конституції». У комісії вважають, що це поняття занадто розмите і його можна трактувати як завгодно.

У комісії нагадали, що РФ залишається членом Ради Європи і повинна виконувати взяті на себе домовленості, зокрема приймати юрисдикцію Страсбурзького суду.

Комісія просить виключити відповідні пункти.

  • У Росії триває підготовка до голосування за поправки до Конституції Росії, яке заплановане з 25 червня і триватиме сім днів. Росіян різними способами мотивуватимуть прийти на дільниці — від розіграшів квартир до «приведи родича». Голосування за поправки різко критикує опозиція, наголошуючи, що їх вносять з однією метою — надати Путіну можливість обиратися на посаду президента Росії ще двічі.
  • У Росії кілька видавництв вже випустили у продаж Конституцію Росії з поправками, ще задовго до загальноросійського голосування.
  • Путін хоче залучити до голосування за обнулення його термінів жителів окупованих територій Донбасу та Криму. Україна та ЄС стурбовані.