«Спи, моє дитя». Жадан присвятив пісню 15-річному активісту, який загинув через теракт у Харкові у 2015 році

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Спи, моє дитя». Жадан присвятив пісню 15-річному активісту, який загинув через теракт у Харкові у 2015 році

Письменник Сергій Жадан та журналіст Руслан Горовий випустили пісню, присвячену 15-річному активісту Данилу Дідику, який загинув внаслідок теракту у Харкові у 2015 році.

Пісню під назвою «Спи, моє дитя» опублікували на YouTube-каналі Горового.

«Друзі, ми вчора крутили цю пісню Руслана Горового на нашому «Тризуб ФМ». Сьогодні трек зʼявився на YouTube. Пісню присвячено памʼяті Дані Дідика. Як на мене, вийшло щемко й правдиво. Дякую Руслану за можливість приєднатись до цього проєкту», — написав у Facebook Жадан.

Хто такий Данило Дідик?

Активіст, навчався у футбольній школі харківського «Металіста». 22 лютого 2015 року, в річницю перемоги Революції гідності, у Харкові проходила хода на підтримку єдності України, в якій брав участь Дідик. Хода почалася біля Палацу спорту, активісти вишикувалися в колону та рушили в напрямку майдану Свободи, однак встигли пройти лише 100 метрів, коли пролунав вибух.

Хлопець ішов попереду колони, перебував поблизу епіцентру вибуху й отримав тяжку черепно-мозкову травму. Травма призвела до коми. Наступного дня, 23 лютого 2015 року, не приходячи до тями, Данило помер. Тоді від вибуху міни, закладеної проросійськими терористами, загинули ще троє учасників ходи: Микола Мельничук, Вадим Рибальченко, Ігор Толмачов.

  • У грудні 2019 року Фрунзенський суд Харкова проголосив вирок обвинуваченим у теракті біля Палацу спорту у Харкові. Троє підсудних — Віктор Тетюцький, Володимир Дворніков і Сергій Башликов були визнані винними в теракті, від якого загинули чотири людини.
  • Пізніше винних у теракті біля Палацу спорту у Харкові обміняли на українських полонених.