Українські моряки, які 3 роки перебували у вʼязниці в Лівії, повернулися додому

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Станом на 15:40 19 червня відомо, що у міжнародному аеропорту «Бориспіль» приземлився спеціальний рейс з 14 громадянами України — членами екіпажу танкера «Рута», які повернулися додому після понад трьох років увʼязнення в Лівії.

Про це повідомляє Офіс президента.

Про повернення моряків 19 червня повідомила благодійна організація «Фонд допомоги морякам «Ассоль».

Моряки — жителі Одеської, Херсонської та Миколаївської областей. Авіарейс, яким вони повертаються додому, має прибути до Києва приблизно о 13:00 у пʼятницю, 19 червня. Стан здоровʼя українських моряків після декількох років лівійської вʼязниці та перенесеного в минулому місяці голодування задовільний.

Що сталося?

У квітні 2017 року Військово-морські сили Лівії із застосуванням зброї захопили два судна. Одне з них, танкер «Рута», було під українським прапором. Лівійська влада заарештувала екіпаж (14 українців) «Рути» за звинуваченням у незаконному перевезенні нафти. Танкер належить Україні та перебуває на балансі Одеського порту. Із 2005 року судно передали в оренду компанії-фрахтувальнику Manchester Shipping S. A.

Згідно з міжнародною морською конвенцією, члени екіпажу відповідають лише за доставку вантажів і не несуть відповідальності за ліцензії та дозволи на транспортування вантажів. За це відповідає власник вантажу. Усі вказівки від судновласника «Рути» надходили на компʼютер капітана електронною поштою. Після арешту 27 квітня 2017 року компʼютер був вилучений лівійцями, і можливості довести свою невинність екіпажу не дали.

Спочатку моряків тримали в одній із вʼязниць у столиці країни Триполі, потім їх перевели в Таджуру. Слідство завершилося через 8 місяців після арешту. В екіпажу не було ні суду, ні вироку — тільки інкриміновані статті.

Умови утримання і постійний психологічний пресинг відбилися на здоровʼя моряків — двоє захворіли на гепатит, ще у кількох загострилися хронічні хвороби. 29 квітня Апеляційний суд міста Триполі ухвалив рішення про зміну запобіжного заходу членам екіпажу танкера «Рута». Кілька днів тому, після сплати застави, їх перевезли в місто Місурата.