Саміт «Східного партнерства»: Зеленський заявив, що Україна вимагає повноправного членства в ЄС

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Саміт «Східного партнерства»: Зеленський заявив, що Україна вимагає повноправного членства в ЄС

Пресслужба Офісу президента України

Президент Володимир Зеленський під час онлайн-саміту між лідерами країн-членів ЄС та «Східного партнерства» заявив, що Україна вимагає повноправного членства в Євросоюзі.

Про це пише пресслужба Офісу президента.

«Східне партнерство не має обмежувати амбіції партнерів. Комусь достатньо політичного діалогу, комусь — стратегічного партнерства з ЄС, хтось прагне інтеграції до спільного ринку на основі «чотирьох свобод», а хтось, як Україна, вимагає повноправного членства в ЄС», — заявив він.

Під час саміту Зеленський також закликав країни ЄС та «Східного партнерства» відновити ділові контакти після пандемії коронавірусу, зокрема, щоб Євросоюз поширив свої програми відновлення економіки і на країни «Східного партнерства».

«Пандемія не має стати причиною закриття кордонів ЄС для громадян держав-партнерів. Зараз найкращий час говорити про підписання ще в цьому році угод про спільний авіаційний простір, які мають пожвавити ринки авіаперевезень. Мають нарешті перейти у практичну площину й тривалі дискусії про зменшення плати за послуги роумінгу», — зазначив президент.

За результатами зустрічі усі країни домовилися провести повноцінний саміт за особистою участю усіх лідерів навесні 2021 року.

  • 15 травня Європейський парламент проголосував за виділення Україні €1,2 мільярда позики для подолання економічних та соціальних наслідків пандемії коронавірусу.
  • 12 червня Україна приєдналася до програми партнерства розширених можливостей НАТО. У програмі розширених можливостей Україна приєдналася до Австралії, Фінляндії, Грузії, Йорданії та Швеції. Кожен з партнерів має індивідуальні відносини з НАТО, засновані на галузях, які становлять взаємний інтерес.