У Чехії українець майже тиждень голодував, бо завод не виплатив гроші заробітчанам

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У чеському місті Добржіші під стінами заводу Bobcat шість днів голодував закарпатець Ярослав Чепа на знак протесту через невиплату українцям зароблених грошей. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Поблизу автобусної зупинки Чепа встановив плакат і два прапори — Чехії та України. Вже майже тиждень, за його словами, він сидить на стільці і споживає лише воду.

«Цією акцією протесту я хочу привернути увагу до того, що це дуже велика проблема — не тільки тут, у Чехії, але й загалом у Європі, де працюють наші громадяни і їх обманюють. Вони їдуть за майбутнім, заробити коштів для своєї сім’ї, а врешті — вони не отримують коштів за свою роботу», — розповів Чепа.

Чепа заснував громадську організацію «Сizinec není otrok» («Іноземець не раб»). Кілька місяців тому до організації звернулись кілька українців, які, повернувшись із заробітків до України, недоотримали частину зарплатні. Чепа розповів, що організація кілька разів зверталась до підприємства, але, не отримала задовільної відповіді, тож він вирішив оголосити голодування.

За його словами, лише за його обліком борг перед українськими заробітчанами сягає близько 400 тисяч чеських крон [450 тис. грн].

У компанії-посереднику пообіцяли, що частину грошей люди отримають вже 29 червня. Решту — до кінця липня.

Після публікації у ЗМІ Чепа повідомив у Facebook, що перша частина невиплаченої зарплати вже надійшла на рахунки. «Мені подзвонив юрист, сказав, що кошти вже надійшли на рахунок — перший транш […] Тому на цьому я завершу голодування, але не закінчу нашу справу, поки кошти не отримають люди, які працювали», — розповів Чепа.