Рада ухвалила закон про підтримку сфери культури на період карантину

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховна Рада 343 голосами нардепів ухвалила в цілому законопроєкт № 3377 про підтримку сфери культури, туризму, креативних індустрій, малого та середнього бізнесу на час карантину.

Закон передбачає зниження плати за оренду майна, зокрема й для закладів культури. Це стосується того періоду, коли підприємці не могли використовувати майно в повному обсязі.

Закон також передбачає на час карантину і до 31 грудня 2020 року скоротити на 50% вартість послуг Концерну радіомовлення, радіозвʼязку та телебачення для телерадіоорганізацій і провайдерів, які використовують радіочастотний ресурс.

Законопроєкт вносить зміни в закон «Про рекламу». Це повинно надати додаткові можливості для роботи радіо.

Крім того, закон визначає до 31 грудня цього року допустимою допомогу субʼєктам господарювання, які зазнали втрат. При цьому одержувачі державної допомоги звільняються від обовʼязку повідомляти уповноважений орган про одержання нової допомоги.

Також закон передбачає держпідтримку на розвиток кінопроєктів (фільмів) у вигляді субсидій в обсязі до 100% загальної кошторисної вартості відповідного кінопроєкту.

  • У травні в понад 20 містах України, зокрема у столиці, пройшла акція «Стоп культурний карантин», яка була покликана привернути увагу уряду до культурної індустрії (організація заходів, концертів, тощо) та її труднощів через карантин. У Києві, Львові, Харкові, Одесі та інших містах у різних точках в небо направили промені світла.