Нацбанк знизив облікову ставку до найнижчого рівня в історії України

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Національний банк вирішив знизити облікову ставку в Україні до найнижчого рівня в історії — 6% річних.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Там пояснили, що таке рішення було ухвалене для того, щоб підтримати економіку країни у період поступового послаблення карантину.

У НБУ зазначили, що інфляція у квітні-травні коливалася у межах 2% і була меншою за прогнозований діапазон у 4—6%.

«Надалі інфляція зростатиме помірними темпами, але ймовірно повертатиметься в цільовий діапазон довше, ніж прогнозувалося», — підкреслили в Нацбанку.

Водночас узгодження програми співпраці із МВФ було ключовим для реалізації стратегії НБУ із пом’якшення монетарної політики.

«Ключовим ризиком для макрофінансової стабільності залишається триваліший термін пандемії коронавірусу та карантинних заходів, необхідних для її подолання як в Україні, так і в світі», — пояснили у відомстві.

Що таке облікова ставка?

Це основний інструмент, яким користується НБУ, щоб регулювати інфляцію. Облікова ставка впливає на вартість кредитів. Якщо відсоткову ставку знижують, вартість кредитів теж має зменшуватися.

  • До цього найнижчою облікова ставка в Україні була у другій половині 2013 року — на рівні 6,5% річних. Однак у 1994 році вона навіть досягала 300%.
  • Наприкінці квітня Національний банк знизив облікову ставку з 10 до 8% річних. Тоді вона опустилася нижче двозначного показника вперше з березня 2014 року, коли вона становила 9,5%.