В Україні почався третій етап послаблення карантину. Працювати зможуть КПВВ, бази відпочинку й установи культури

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В Україні почався третій етап послаблення карантину. Із 10 червня відновлюють роботу два КПВВ на Донбасі, бази відпочинку і санаторії, заклади культури та масові заходи в них. Згідно з рішенням Кабінету міністрів, послабити карантинні заходи можуть лише ті області, в яких спостерігається спад захворюваності на коронавірус.

Пункти пропуску на Донбасі

У зоні проведення Операції обʼєднаних сил сьогодні частково почали роботу два контрольних пункти вʼїзду-виїзду через лінію розмежування: «Станиця Луганська» і «Марʼїнка».

Пропуск громадян і транспортних засобів здійснюватиметься щодня з 11:00 до 14:00. Автомобілі зможуть перетнути лінію розмежування через КПВВ «Мар’їнка» (коридор Донецьк — Курахове). Пішоходи — через КПВВ «Станиця Луганська» (коридор Станиця Луганська — Щастя — Новоайдар).

Згідно з правилами, при вʼїзді на підконтрольну територію будуть вимірювати температуру. Перетинати лінію громадяни зможуть тільки в масках і з дотриманням дистанції (1,5 м). Громадяни повинні дати згоду на обсервацію або обовʼязкову самоізоляцію з використанням додатку «Дій вдома».

Готелі, бази відпочинку і санаторії

Бази відпочинку, готелі та санаторії можуть почати роботу з дотриманням протиепідемічних правил, які встановлені Міністерством охорони здоровʼя. При цьому відкритися установи зможуть тільки в тих регіонах, які відповідають необхідним показниками для переходу на наступний етап помʼякшення карантину.

Заклади повинні проводити дезінфекцію, забезпечити персонал медзасобами, гості повинні носити маски, реєстрація гостей має проходити без черг, харчування — тільки за системою попередніх замовлень.

Дитячі табори поки не відкривають. Щодо них рішення буде ухвалюватися окремо.

Установи культури та масові заходи

Згідно з постановою головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, установи культури можуть працювати за певними критеріями. Кабмін при цьому постановив, що установи зможуть відновлювати роботу за рішенням конкретного власника або органу управління.

Робота фан-зон залишається під забороною. Виставки, публічні презентації та інші масові заходи можуть проводитися при дотриманні наступних правил: не більше однієї людини на 5 кв. м, температурний скринінг і дезінфекція, носіння масок, збільшення кількості пропусків вхідного контролю, контроль квитків безконтактним способом, відвідувачі повинні дотримуватися дистанції 1,5 м на сидячих місцях, а за столиками можуть перебувати не більше чотирьох осіб.

Які критерії виходу з карантину для областей

Для послаблення обмежень кожна область повинна відповідати трьом критеріям:

  • інцидентність: середня кількість випадків коронавірусу за останні 7 днів на 100 тисяч осіб населення має становити менше ніж 12 осіб;
  • завантаженість ліжок у закладах охорони здоровʼя для госпіталізації хворих на коронавірус — менше 50%;
  • кількість ПЛР-тестів і тестів для імуноферментного аналізу протягом 7 днів має бути більше ніж 12 на 100 тисяч населення.

Міністерство охорони здоровʼя щодня публікує показники по областях. На ранок 9 червня до послаблення карантину не були готові Київ, Волинська, Львівська, Рівненська, Чернівецька, Житомирська, Закарпатська та Тернопільська області.