Про Кагарлик, Бровари, Шеремета та «грамотну» реакцію поліції: що говорив Аваков під час звіту у Раді

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Про Кагарлик, Бровари, Шеремета та «грамотну» реакцію поліції: що говорив Аваков під час звіту у Раді

Гонтар Володимир / УНІАН

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков 5 червня виступив у Верховній Раді. Під час свого виступу він відзвітував про перебіг розслідування зґвалтування поліцейськими місцевої дівчини у Кагарлику та стрілянини між перевізниками у Броварах, а також відповів на запитання нардепів.

«Бабель» зібрав найголовніше зі звіту міністра у парламенті.

Про Кагарлик

У своєму звіті Аваков розповів про детальну хронологію подій у Кагарлицькому відділенні поліції, де двоє правоохоронців побили та зґвалтували місцеву дівчину.

  • 24 травня 18:46 — в Обухівський відділок поліції надійшло повідомлення з лікарні про насильство та тортури щодо потерпілої;
  • 19:15 — департамент внутрішньої безпеки (ДВБ) встановив підозрюваних у злочині — працівників поліції;
  • 19:40 — підозрюваних затримали, вжили оперативних заходів для збереження слідів та місця злочину, на місце викликали працівників Державного бюро розслідувань;
  • 25 травня 8:00 — Голова Нацполіції Клименко підписав наказ про розформування Кагарлицького відділку поліції, відсторонення всього керівництва, а також начальника Обухівського райвідділу поліції;
  • 10:23 — пресслужба Нацполіції повідомила про факт насильства, тортур та затримання підозрюваних.

За словами Авакова, наразі інцидент розслідує ДБР «при повному сприянні з боку Нацполіції».

«Нацполіція проводить власне розслідування, Кагарлицький відділок повністю розформували, 60 працівників вивели за штат. Ступінь участі та покарання, можливе подальше проходження служби, звільнення, або передача матеріалів в суд — все це буде досліджуватись окремо по кожному працівнику», — наголосив міністр.

Про стрілянину у Броварах

Аваков заявив, що наразі вже встановлено майже 70 учасників стрілянини у Броварах, а щодо деяких керівників та працівників поліцейських підрозділів було вжито дисциплінарних заходів через допущення такого конфлікту.

«Стрілянина стала наслідком непрозорості і корупції у сфері державного контролю щодо видачі дозволів на транспортні перевезення у Київській області. Це штучно створений конфлікт між перевізниками із Броварів та перевізниками з Вінниці і Києва. На ґрунті тіньових розрахунків, які 29 травня переросли в стрілянину», — зазначив він.

За словами Авакова, правоохоронці прибули на місце події протягом кількох хвилин і одразу на гарячому затримали 11 підозрюваних. Після цього за місцем проживання та роботи у Вінниці було затримано ще близько 20 можливих учасників. Через кілька днів, 1 червня, під час проведення слідчих дій у Києві, Броварах та Ірпені правоохоронці затримали ще 13 осіб, серед яких був ініціатор стрілянини, кримінальний авторитет на прізвисько «Віха».

«Станом на сьогоднішній ранок 67 осіб, причетних до стрілянини, встановлено. 44 повідомлено про підозру, зокрема, 5 — заочно. 39 особам обрано запобіжні заходи. 29 — тримання під вартою на 60 діб без права внесення застави. 2 — тримання під вартою на 60 діб із правом внесення застави. 5 — цілодобовий домашній арешт на 60 діб. 3 — домашній арешт у нічний час», — повідомив очільник МВС.

Про нововведення у поліції

Також міністр внутрішніх справ розповів, що після резонансної події у поліцейському відділку Кагарлика у підрозділах запровадять кілька нововведень, зокрема, відеофіксацію слідчих дій — Custody Records.

«Ми зробили суттєві висновки щодо недоліків в роботі інспекції з особового складу Нацполіції. За підсумками аналізу цього інциденту та сумісного засідання із Комітетом ВР з питань правоохоронної діяльності ухвалили певні рішення щодо введення додаткових функцій інспекції з особового складу Нацполіції», — розповів Аваков.

Також планують повністю переглянути кадровий склад, а працівникам, які залишаться, — підвищать зарплату. Водночас під час професійного відбору кандидатів на службу в поліцію відтепер проводитимуть додаткове психологічне обстеження «за новітніми методиками щодо виявлення прихованих ознак агресивності та девіантності поведінки».

Міністерство внутрішніх справ

Про справу Павла Шеремета

Після виступу Авакову почали ставити запитання нардепи. Одне із них стосувалося справи про вбивство журналіста Павла Шеремета.

«Справа про вбивство Павла Шеремета дуже складна. І з багатьма обтяжливими та прихованими від загального погляду обставинами… Що зараз відбувається? Зараз слідством зібрано більше 200 томів, на сьогоднішній день оголошено підозру 3 підозрюваним. Кожен підозрюваний має право на захист, і суд повинен винести рішення, зваживши на всю систему аргументів обвинувачення, підозр та захисту… Не потрібно спекулювати політично навколо цієї справи. Розслідування цієї справи дуже серйозне, воно ніяк не пов’язане з персоналіями, кар’єрами, моєю чи інших чиновників, чи поліцейських», — заявив міністр.

Він підкреслив, що, на думку слідства, є вичерпний набір аргументів для висування підозр тим людям, яких наразі підозрюють у вчиненні цього злочину. За словами Авакова, підозрювані відмовилися від надання свідчень, участі в експериментах та проходження поліграфа.

«За іншими епізодами цієї справи, щодо замовників, організаторів, механізмів виконання та інших співучасників слідство триває. Очевидно, що воно може поновитись новими фактами, і ці факти стануть відомі суспільству. Ми звертаємо увагу на всі версії, які є. В тому числі, конспірологічні, які зараз зʼявляються у просторі за участі деяких резонансних персонажів», — зазначив очільник МВС.

Про вбивство Кирила Тлявова

Ще одне запитання стосувалося вбивства поліцейськими 5-річного Кирила Тлявова у Переяславі. Нардепка від «Голосу» Інна Совсун заявила, що не хоче почути відповіді, а хоче, аби Аваков вибачився перед батьками хлопчика за дії своїх підлеглих.

«Я буду робити не те, що ви хочете, а те, що повинен робити. Те, що повинен зробити, я зроблю», — заявив Аваков.

Він також підкреслив, що один із підозрюваних у цій справі досі перебуває під вартою, а двох випустили під заставу. Четвертий підозрюваний, який є неповнолітнім, випущений під особисте зобов’язання. Окремо Аваков закликав депутатку не підігравати «політичним дивідендам» на цій трагедії.

«Я вам це раджу. Не вам мене повчати, як «Родіну любіть». Я патріот до мозку кісток і буду працювати на державу, а не на політичні інтереси деяких політичних партій», — сказав міністр.

Про суд щодо нацгвардійця Віталія Марківа

Також у Авакова запитали про долю нацгвардійця Віталія Марківа, якого засудили в Італії за начебто вбивство під час бойових дій на Донбасі італійського журналіста. Міністр розповів, що тільки-но в Італії завершиться карантин, то буде призначено засідання апеляційного суду у цій справі.

«Кілька тижнів тому був слідчий експеримент, який на 100% доводить, що пан Марків не міг бути причетним навіть фізично, навіть на відстані до цього вбивства. Тому ми вважаємо, що Марків повинен бути звільнений. Дуже хочу, щоб це сталося в найближчі місяці» , — заявив Аваков.

Він наголосив, що Україна порушує це питання на найвищому рівні і доля Марківа стає предметом обговорення навіть між президентами країн.

«Звільнення Віталія Марківа, який 2013 року прибув до України з Італії боротися за Україну — це важлива справа. Ми впевнені, що звинувачення в причетності до вбивства італійського журналіста повністю сфальсифіковані і є спецоперацією спецслужб РФ, яка реалізується на території Італії», — сказав очільник МВС.

Протести під Радою

У цей же момент під Радою тривали масштабні протести проти діяльності Арсена Авакова. Мітингувальники закликали відправити міністра у відставку.

Під час протестів активісти запалили фаєри, а також спалили так званий «міліцейський бобік» як символ свавілля правоохоронців. Його назвали «пам’ятником поліцейській реформі».

Також стало відомо про те, що один із учасників протесту вчинив акт самоспалення, однак вогонь на ньому дуже швидко загасили, після чого його забрала швидка.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Сергій Моргунов / «Бабель»