Суд скасував арешт ексміністра охорони здоровʼя Богатирьової

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Суд скасував арешт ексміністра охорони здоровʼя Богатирьової

Синиця Олександр / УНІАН

Вищий антикорупційний суд зняв арешт з ексміністра охорони здоровʼя Раїси Богатирьової.

Про це повідомляється на сторінці суду у Facebook.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду розглянула скаргу адвоката Богатирьової на рішення Печерського райсуду Києва, який 28 серпня 2019 року заарештував ексміністра із заставою у 6 млн гривень.

Суддя ВАКС дійшов висновку, що прокуратура Києва допустила грубі порушення норм Кримінально-процесуального кодексу у частині належного вручення повідомлення про підозру, а слідчий суддя Печерського суду не вжив заходів для усунення цих «очевидних порушень» КПК.

Хто така Богатирьова і в чому її звинувачують?

Раїса Богатирьова обіймала посаду віцепремʼєра — міністра охорони здоровʼя України в уряді Миколи Азарова з 2012 до 2014 року. Перед цим була заступником голови фракції Партії регіонів. В Україні Богатирьову оголосили в розшук з жовтня 2014 року, а 12 січня 2015 року її оголосили в міжнародний розшук. Богатирьова — головна підозрювана у справі про корупційну схему закупівель ліків у Міністерстві охорони здоровʼя в 2012—2014 роках. Її підозрюють за статтею про розкрадання державних коштів в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК). За даними слідства, сума збитків склала 1,26 млрд грн. 20 серпня 2019 року Голосіївський районний суд Києва зобовʼязав Генеральну прокуратуру закрити справу проти Богатирьової.

  • 27 серпня 2019 року в аеропорту «Київ» («Жуляни»), відразу після прильоту в Україну, затримали ексміністра охорони здоровʼя часів Віктора Януковича Раїсу Богатирьову — вона прибула прямим рейсом із Мінська.
  • 28 серпня Печерський районний суд Києва заарештував Богатирьову. Їй призначили 60 діб арешту з правом застави у розмірі 6 млн грн. Її також зобовʼязали здати закордонні паспорти.
  • 29 серпня народний депутат від «Опозиційної платформи — За життя» Вадим Новинський заявив, що вніс заставу за Богатирьову.