У Росії на 15 діб арештували журналіста Іллю Азара. Поліція другий день затримує його колег, які вийшли на підтримку

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Тверський районний суд Москви 28 травня відправив журналіста «Новой газеты» Іллю Азара під адміністративний арешт на 15 діб. Суд визнав Азара винним у повторному порушенні закону про мітинги через одиночний пікет на підтримку засновника групи «Омбудсмен поліції» Володимира Воронцова. На початку травня проти Воронцова порушили кримінальне провадження за начебто незаконний обіг порнографічних матеріалів.

Meduza повідомляє, що формально Азара заарештували за те, що він, вийшовши на пікет, порушив заборону мера Москви Сергія Собяніна на проведення публічних заходів під час епідемії COVID-19.

«Це, мʼяко кажучи, спірне рішення: Азар стояв з плакатом далеко від людей, у масці та рукавичках. Цей «захід» складався з однієї людини», — зазначили журналісти.

Через таке рішення суду в Москві та Санкт-Петербурзі 28 травня почалися масові одиночні пікети журналістів.

Пікети проходили біля будівлі ГУ МВС на Петрівці, їхніх учасників затримали. Серед затриманих — головний редактор видання «Медиазона» Сергій Смирнов, журналісти «Эхо Москвы» Тетяна Фельгенгауер і Олександр Плющев, головний редактор журналу «Такие дела» Анастасія Лотарева, журналісти Михайло Фішман, Ілля Васютін і Вікторія Івлєва.

Увечері 28 травня пікети продовжили прихильники незареєстрованої Лібертаріанської партії. Тоді поліція затримала пʼятьох осіб. Meduza повідомляє, що активістів затримували за декілька секунд після того, як вони розгортали плакати.

У Санкт-Петербурзі 28 травня кілька людей вийшли на пікети біля Гостиного двору. Там затримали девʼять активістів.

На усіх затриманих склали протоколи відразу за двома статтями — про порушення правил проведення мітингів і про порушення режиму самоізоляції.

Пікети та затримання журналістів продовжуються й у пʼятницю, 29 травня.

Уранці затримали депутата Московської міської думи Сергія Мітрохіна. Політик вийшов на пікет з плакатом «Ні поліцейським репресіям! Свободу Іллі Азару!». Його затримали через хвилину. Разом із депутатом затримали його помічницю й активіста.

Відомо, що вдруге за два дні затримали журналістів «Эхо Москвы» Тетяну Фельгенгауер і Олександра Плющева.

Станом на 17:00 29 травня у Москві затримали вже 20 пікетувальників.

Видання «КоммерсантЪ» повідомляє, що у центрі Петербурга також другий день поспіль проходять пікети на підтримку Іллі Азара. Одного з активістів вже затримали біля Гостиного двору. Учасник пікету ледве встиг дістати два плакати, як його відвели в поліцейський автомобіль. Чоловік просив скласти протокол на місці, але йому відмовили.