Астрономи підтвердили наявність землеподібної планети біля Проксима Центаври

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Астрономи підтвердили наявність землеподібної планети біля Проксима Центаври

flickr / Hubble ESA

Міжнародна команда астрономів провела дослідження за допомогою спектрографа ESPRESSO і підтвердила, що біля зірки Проксима Центавра є планета, схожа на Землю.

Стаття про це є в архіві сайту Корнельського університету.

Обʼєкт називається Проксима B. Його маса в 1,17 разу більша за масу Землі. Планета робить повний оберт навколо своєї зірки за 11,2 земної доби.

Наявність планети біля Проксими Центавра підтвердив більш досконалий спектрограф ESPRESSO. Апарат виміряв радіальну швидкість зірки, яка розташована за 4,2 світлового року від Сонця, з точністю до 26 см/сек. Цей вимір втричі точніший за ті, які робив апарат HARPS. Також новий спектрограф дозволив точніше визначити масу планети.

Відстань від планети до зірки приблизно у 20 разів менша за відстань від Землі до Сонця. Однак Проксима B отримує сумірну кількість енергії. Це означає, що на планеті може існувати вода в рідкому вигляді та потенційні умови для виникнення життя.

Однак Проксиму В поки що не можна назвати кандидатом для пошуків інопланетного життя. Оскільки Проксима Центавра активно «бомбардує» планету рентгенівськими променями, життя там може виникнути тільки за наявності щільної атмосфери.