«Схеми»: Голова СБУ Баканов управляє комерційною іспанською фірмою

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Голова Служби безпеки України Іван Баканов є керівником іспанської комерційної фірми Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada, що суперечить антикорупційному законодавству України.

Про це йдеться в сюжеті проєкту «Радіо Свобода» «Схеми: Корупція в деталях».

За даними журналістів, Баканов з 2015 року обіймає в компанії посаду administrador único (дослівно — одноосібний адміністратор). Компанія спеціалізується на будівництві та операціях з нерухомістю. Журналісти запевняють, що саме на Баканова покладені всі права та обовʼязки, повʼязані з компанією.

Сама ж компанія заснована кіпрською фірмою Davegra LTD, якою володіє Андрій Яковлєв — автор студії «Квартал 95». Раніше Davegra LTD керував Володимир Зеленський.

У реєстрі провінції Жирона журналістам підтвердили, що Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada існує і її адміністратором справді є Баканов, але компанія вже три роки не подавала річні фінансові звіти, за що потрапила до списку порушників. Зараз вона позбавлена ідентифікаційного номера, але залишається активною.

Баканов відмовився від інтервʼю журналістам. СБУ в письмовій відповіді заявила, що голова відомства не займається комерційною діяльністю з 2019 року (моменту призначення на держпосаду), а іспанська компанія офіційно припинила свою діяльність рік тому. У відомстві пообіцяли «розібратися» з тим, що компанія не вважається ліквідованою. В листі СБУ так і не дала підтверджень, що Баканов більше не є керівником компанії.

Антикорупційне законодавство забороняє голові СБУ і будь-якій посадовій особі обіймати керівні посади в компаніях, що займаються підприємницькою діяльністю.