Україна 22 травня подасть до морського трибуналу меморандум проти Росії через конфлікт у Керченській протоці

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Україна 22 травня подасть до морського трибуналу меморандум проти Росії через конфлікт у Керченській протоці

Alexei Pavlishak \ TASS via Getty Images

Міністерство закордонних справ планує 22 травня подати до Міжнародного морського трибуналу меморандум проти Росії у справі про захоплення українських моряків і кораблів у Керченській протоці 25 листопада 2018 року.

Про це в ефірі телеканалу «Україна 24» заявив заступник міністра закордонних справ Євген Єнін.

За його словами, Україна вимагатиме від Росії моральної та матеріальної компенсації для українських моряків. «Ми досліджували кращі світові практики, зокрема практику Європейського суду з прав людини і ми, безумовно, на максимальному рівні будемо вимагати компенсацію шкоди нашим морякам, причому як матеріальної, так і моральної», — підкреслив він.

Єнін також додав, що міністерство працює над кейсами проти Росії в повному обсязі, і жоден процес не призупинено.

  • 25 листопада 2018 року в акваторії Керченської протоки російські кораблі атакували український буксир «Яни Капу» і два артилерійські катери «Нікополь» і «Бердянськ». Під час атаки росіяни відкрили вогонь, внаслідок чого кілька моряків отримали поранення. У Росії їх судили за порушення кордону РФ. Справа була політичною.
  • 7 вересня 2019 року відбувся обмін полоненими між Росією і Україною. З російських вʼязниць в Україну прибули 35 полонених, зокрема Олег Сенцов, Роман Сущенко, Володимир Балух, Павло Гриб, Олександр Кольченко, Станіслав Клих, а також моряки, захоплені в Керченській протоці.
  • 20 листопада 2019 року захоплені росіянами катери «Бердянськ» і «Нікополь», а також буксир «Яни Капу» прибули в порт Очакова. Їх зустрів президент Володимир Зеленський. Він оглянув кораблі і заявив, що Україна звернеться до Росії з вимогою повернути компоненти, які були з них зняті. Пізніше стало відомо, що росіяни зняли з кораблів унітази, розетки, проводку, радіообладнання і багато іншого. ФСБ Росії заявило, що кораблі повертали в нормальному стані.
  • Пізніше стало відомо, що ФСБ Росії у звʼязку з поверненням Україні військових кораблів відновила слідчі дії у справі моряків.