Маніпуляції та недостовірні твердження. МЗС обурилося вимогою Болгарії не розділяти Болградський район Одещини

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Маніпуляції та недостовірні твердження. МЗС обурилося вимогою Болгарії не розділяти Болградський район Одещини

Nick Grapsy / Wikimedia

Міністерство закордонних справ висловило протест через вимогу парламенту Болгарії до України не змінювати адміністративний устрій Болградського району Одеської області.

Про це повідомляє пресслужба МЗС.

«Питання адміністративно-територіального устрою України належить до виключної компетенції органів державної влади України. Для нас абсолютно неприйнятними є спроби втручання іноземної держави у внутрішні справи України», — йдеться у заяві.

У МЗС викликають подив і нерозуміння «маніпулятивні недостовірні твердження щодо впливу реформи на національну самобутність етнічних болгар України».

Відомство нагадало, що захист прав і свобод представників усіх нацменшин є одним з основоположних пріоритетів діяльності влади України та здійснюється відповідно до Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин (1995 рік).

«Питання щодо Болградського району буде вирішено відповідно до українського законодавства з урахуванням позиції місцевих жителів, зокрема чисельної болгарської громади», — підкреслили в МЗС.

Міністерство закликало болгарських парламентарів діяти відповідно до принципів дружби і добросусідства, які існують між Україною та Болгарією.

  • У середу парламент Болгарії ухвалив звернення, у якому закликав Україну відмовитися від адміністративного поділу Болградського району Одеської області. Парламент також закликав уряд Болгарії вдатися до усіх можливих заходів взаємодії з Україною, щоб забезпечити збереження цілісності болгарської громади в Болградському районі.
  • Болградський район Одеської області складається з 22 населених пунктів. На його території проживають близько 60 тисяч осіб, понад половина яких є етнічними болгарами.
  • Відповідно до проєкту перспективного плану формування територіальних громад Одеської області, Болградський район планується розділити на Криничненську, Кубейську і Болградську громади.