У Новій Зеландії пропонують боротися з коронавірусною кризою чотириденним робочим тижнем

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Новій Зеландії пропонують боротися з коронавірусною кризою чотириденним робочим тижнем

Bernard Spragg. NZ / Flickr

Прем’єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн запропонувала впровадити чотириденний робочий тиждень як один із способів відновлення економіки країни. Таким чином громадяни зможуть більше часу присвятити внутрішнім подорожам і стимулювати туристичну галузь, яка за час карантину зазнала суттєвих збитків.

Про це повідомляє The Guardian.

Голова уряду заявила, що економіку і внутрішній туризм на час закриття кордонів через пандемію коронавірусу можуть простимулювати як зменшення робочого тижня, так і збільшення державних свят. Таким чином громадяни зможуть більше подорожувати країною.

Таку пропозицію Ардерн зробила на тлі значного економічного спаду, викликаного протиепідемічними заходами. Країна закрита для іноземців, багато громадян залишилися без роботи, а їхні заощадження тануть.

«Я б закликала подумати про це людей, які є роботодавцями і можуть собі це дозволити. Подумати, чи можна щось зробити з робочими місцями, бо це, безумовно, допоможе туризму в усій країні», — звернулася до громадян Ардерн, яка перебуває в місті Роторуа, туристичному центрі Нової Зеландії.

Роботодавці країни вже мають успішний досвід переходу на чотириденний робочий тиждень. Зазначається, що співробітники таких підприємств «щасливіші та продуктивніші», а такий режим роботи поліпшуе екологічну ситуацію.

«Нова Зеландія могла б перейти на чотириденний робочий тиждень після коронавірусу. Насправді це може бути стратегією з відновлення економіки та особливо вразливого туристичного ринку, що орієнтується на внутрішніх клієнтів», — цитує видання підприємця Ендрю Барнса, чия компанія перейшла на скорочений тиждень ще у 2018 році.

Під час карантину десятки тисяч новозеландців втратили роботу, і в одній лише будівельній компанії Fletchers, яка в цьому році святкує 101 рік від дати заснування, звільнили 1 000 працівників. За даними Міжнародного валютного фонду, економіка Нової Зеландії цього року впаде на 8%, а безробіття може сягнути 30%.

  • У Новій Зеландії через карантинні обмеження премʼєр-міністра Джасінду Ардерн разом із нареченим Кларком Ґейфордом не пустили до ресторану.
  • На початку квітня Джасінда Ардерн визнала великоднього кролика і зубну фею представниками найважливіших професій. Вона заявила, що вони працюватимуть на Великодні свята навіть під час режиму надзвичайної ситуації, що ввели через пандемію коронавірусу.