Купи гнилого сиру і гори картоплі. У Європі через коронавірусну кризу тисячі тонн продуктів викидають на звалища

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Купи гнилого сиру і гори картоплі. У Європі через коронавірусну кризу тисячі тонн продуктів викидають на звалища

Скриншот BBC / Youtube

Пандемія коронавірусу в країнах Європи завдає нищівного удару по харчовій промисловості та сільському господарству, що в перспективі може призвести до продовольчої кризи.

Про це повідомляє BBC.

Половина рибалок у Нідерландах припинила виходи у море, оскільки ціни на рибу — як звичайну, так і екзотичну — суттєво впали через відсутність попиту. Наприклад, солія до пандемії коштувала €14 за кг, а зараз — €8.

Рибалки займаються переважно ремонтом своїх суден, оскільки виходити в море нерентабельно — весь улов доведеться заморожувати, а на складах місце стрімко закінчується.

У цей час у Німеччині проблеми зі збором спаржі через нестачу сільськогосподарських працівників — у зв’язку з закриттям кордонів трудові мігранти не можуть прибути на свої робочі місця. Близько половини врожаю в країні залишилось у землі.

У Франції 150 тис. тонн високоякісного сиру відправили на звалища, оскільки фермери не змогли його продати — криза вдарила по верхньому ціновому сегменту ринку і люди перейшли на більш дешевий продукт.

У Бельгії з’явилися «картопляні гори» з близько 750 тис. тонн нерозпроданої картоплі, що лежить на складах. Її мали з’їсти у ресторанах або відправити на продаж океаном. Деякі виробники картоплі годують надлишками продуктів безхатьків.

Експерти вважають, що в найближчому майбутньому європейці не матимуть багатого вибору на полицях у магазинах, а невеликі виробники їжі збанкрутують.

  • Пандемія коронавірусу матиме серйозні соціально-економічні наслідки для Європейського Союзу, попри всю далекоглядну політику блоку: економічний розвиток рекордно знизиться, а борги та дефіцит бюджетів зростатимуть.
  • Пандемія коронавірусу є прямим наслідком діяльності глобалізованої економіки та нещадного використання природних ресурсів, і не виключено, що надалі людство стикнеться зі спалахами нових вбивчих інфекцій.