Немає доказів розшуку. Суд пояснив, чому скасував арешт ексміністра часів Януковича

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Вищий антикорупційний суд розʼяснив, чому скасував заочний арешт колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка. Суд вирішив, що обинувачення не надало доказів оголошення Клименка в міжнародний розшук.

У суді пояснили, що за законом арешт особи за її відсутності можливий, якщо особа має статус підозрюваного і перебуває в міжнародному розшуку. Колегія суддів Апеляційної палати ВАКС дійшла висновку, що суд першої інстанції зробив помилковий висновок про те, що Клименко у кримінальному провадженні вважається оголошеним у розшук.

«У рамках кримінального провадження прокурор військової прокуратури справді ухвалив процесуальне рішення у формі постанови, яким у порядку ст. 281 КПК оголосив міжнародний розшук підозрюваного. Проте стороною обвинувачення не долучено жодних доказів, які б свідчили про вчинення органом досудового розслідування будь-яких дій, направлених на реалізацію відповідної постанови [внесення до ЄРДР і запит в Інтерпол]», — зазначено в повідомленні.

Суд пояснив, що обинувачення може повторно звернутися з клопотанням до судді після усунення недоліків. Досудове розслідування справи Клименка триває.

Справа Клименка

Колишнього міністра доходів і зборів підозрюють у створенні та участі в злочинній організації, відмиванні значних коштів у 2011—2017 роках, одержаних злочинним шляхом. У провадженні фігурують ще четверо підозрюваних.

За даними слідства, упродовж 2012—2013 років Клименко заволодів приблизно 3,1 мільярда гривень коштів держбюджету через незаконне відшкодування ПДВ на рахунки трьох фіктивних фірм. У цій справі Печерський районний суд Києва у серпні 2019 року заочно взяв ексміністра під варту.