Ексглава Держекоінспекції Фірсов каже, що один зі «слуг народу» вимагав його звільнення. Припускає, що через заправки Glusco

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Ексглава Держекоінспекції Фірсов каже, що один зі «слуг народу» вимагав його звільнення. Припускає, що через заправки Glusco

Сніжана Хромець / «Бабель»

Колишній глава Державної екологічної інспекції Єгор Фірсов заявив, що народний депутат від «Слуги народу» Євген Шевченко вимагав його звільнення. Він припускає, що це через перевірки інспекції на мережі заправок Glusco.

Про це Фірсов розповів в інтерв’ю «Бабелю».

«Є засідання фракції «Слуга народу». Туди приходить президент, премʼєр-міністр, міністр [енергетики та захисту навколишнього середовища], а один депутат постійно тягне руку. Спочатку він [Шевченко] намагався з нами дружити, пропонував своїх людей [в інспекцію], ми нікого не взяли. Потім цілеспрямовано на кожному засіданні фракції говорив: «Приберіть цього «зрадника». Ніякої конкретики у нього не було», — каже Фірсов.

Він пригадує, що тільки згодом зрозуміли, у чому справа. «Нам розповіли, з ким він повʼязаний. Ми перед цим ходили на системну перевірку мережі заправок Glusco [ЗМІ називають фактичним власником Віктора Медведчука]. І це лобі могло бути з цього боку. Він почав прямо напрошуватися на зустрічі до міністра, піднімати це питання», — додав Фірсов.

Також ексглава Держекоінспекції розповів, з якими ще підприємствами виникали труднощі під час перевірок. За його словами, були непорозуміння, зокрема, з «Метінвестом» та Нікопольським заводом феросплавів.

«Укртатнафта» не хотіла нас пускати. Я пригрозив, що порушу цю тему на рівні президента — пустили і навіть штраф заплатили, понад два мільйони гривень. Київський «Міськводоканал» входить у перелік топзабруднювачів. Пʼять років не пускав інспекцію. [...] «Міськводоканалу» я пригрозив премʼєром, ми зайшли та нарахували їм 17 млн грн. Їм це не сподобалося, почали шантажувати, що зроблять нас винними у підвищенні тарифів на воду. Були довгі баталії», — пригадує він.

Фірсов розповідає, що після того, як інспекція оштрафувала судно Stavanger, яке в порту «Південний» вилило 8 тонн пальмової олії, до нього телефонували депутати з питанням, як це вирішити.