«Укртранснафта»: Транзит нафти через Україну скоротився на 40% через зниження попиту

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Трубопровідний транзит нафти через Україну за травень місяць впав на 40%. Це викликано зниженням попиту з боку нафтопереробних підприємств Східної Європи.

Про це в ефірі YouTube-каналу Еncorr заявив Микола Гавриленко — генеральний директор «Укртранснафти».

«На травень місяць ми отримали зниження обсягу транзиту нафти на дуже суттєву для нас величину — до 750 тисяч тонн. По суті, ми отримали 40% зниження обсягу прокачування на заводи Чехії, Словаччини та Угорщини», — сказав Гавриленко, додавши, що зазвичай транзит становить 1,3 млн тонн нафти.

За словами Гавриленка, транзит нафти по трубопроводу «Дружба», який постачає російську нафту, буде знижуватися через рішення європейських країн скоротити імпорт нафти з одного напрямку до 30%.

Він також зазначив, що Білорусь, яка споживає основний обсяг нафти з Росії, поки не подала заявку на транзит через українські трубопроводи у травні. Зараз Україна вивчає можливість створення мінімальних запасів нафти. «Укртранснафта» запропонувала уряду використовувати ділянку незадіяного нафтопроводу «Кременчук — Лисичанськ» у ролі резервуара. На ділянці можна зберігати до 400 тисяч тонн нафти.