НАБУ: «Укрнафті» повернули 600 мільйонів гривень боргу

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
НАБУ: «Укрнафті» повернули 600 мільйонів гривень боргу

National Bank Of Ukraine / Flickr

Публічне акціонерне товариство «Укрнафта» отримало понад 600 млн грн боргу, який виник внаслідок протиправних дій, вчинених восени 2019 року. Гроші повернули комерційні компанії, ймовірно, повʼязані з міноритарними акціонерами «Укрнафти».

Про це повідомляє пресслужба Національного бюро розслідувань.

Можливі зловживання, які розслідують детективи НАБУ, стосуються двох епізодів:

  • заволодіння нафтою загальною вартістю 7,5 млрд гривень, яку підприємство видобуло у 2015 році за результатами проведених аукціонів з продажу нафти;
  • заволодіння 6,5 млрд гривень на підставі укладених договорів купівлі-продажу нафтопродуктів, за якими була надана передплата.

За першим епізодом низку підприємств визнали переможцями на аукціонах з продажу нафти в період з березеня по серпень 2015 року. «Укрнафта» уклала з ними договори купівлі-продажу, а потім — додаткові угоди, що відтерміновують строки оплати за нафту. Після отримання нафти підприємства не заплатили за неї. Відповідно, «Укрнафта» не отримала близько 7,5 млрд гривень.

Другий епізод стосується того, що «Укрнафта» уклала договори купівлі нафтопродуктів із 20 підприємствами. Компанія оплатила їх авансом у розмірі 6,5 млрд гривень. Після цього «Укрнафта» уклала додаткові угоди, і терміни поставки перенесли з кінця 2015 року на кінець 2018-го. У підсумку компанія так і не отримала нафтопродукти та втратила сплачені за них кошти.

За матеріалами кримінального провадження Національне бюро домоглося через суд анулювання 60 угод на майже 3 млрд гривень, укладених між ПАТ «Укрнафта» і однією з компаній-постачальників нафтопродуктів — ТОВ «Котлас».